Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj zvanično je imenovao nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan.

Proces imenovanja u diplomatskoj rotaciji završen je sa prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, objavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Od kompletne liste, izdvojili smo nekoliko imena koji se tiču Srbije i regiona, ali i nekih drugih zemalja.

Za početak, Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik za dijalog između Beograda i Prištine, imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali identitet njegovog naslednika biće objavljen nakon formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament.

 Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i Aivo Orav, bivši ambasador Estonije pri EU, koji će preuzeti funkciju šefa Kancelarije EU na Kosovu i biti specijalni predstavnik, nasledivši Tomáša Sunjoga. Orav je prethodno bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Luiđi Soreka, italijanski diplomata, preuzeće ulogu šefa Delegacije EU u Sarajevu, sa istovremenim statusom specijalnog predstavnika EU. Soreka je prethodno bio ambasador EU u Albaniji, a naslediće Johana Satlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori.

Grčki diplomata Rokas Mihalis biće imenovan za ambasadora EU u Severnoj Makedoniji, prethodno obavljajući dužnost ambasadora Unije u Meksiku.

Angelina Ajhorst, generalna direktorka za Evropu u EEAS, imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savetnica za Zapadni Balkan u EEAS i bivša zamenica šefa Delegacije EU u BiH, prelazi na poziciju ambasadorke EU u Ekvadoru.

Ubedljiva većina imenovanih su ili diplomate zemalja članica EU ili službenici EEAS.

(JA/EUpravo zato/EEAS)