Naučnici su napravili potpuno sintetički prehrambeni proizvod koji bi mogao da ima važnu ulogu u spasavanju medonosnih pčela, što je prvi izum takve vrste.

Ova nova "energetska štanglica" može da se postavi u kolonije pčela, omogućavajući im da žive bez prirodnog polena.

Revolucionarna inovacija predstavlja rezultat duge saradnje između istraživača Državnog univerziteta Vašington i belgijske bionaučne kompanije APIX. Nova namirnica je slična hrani koja se daje stoci i kućnim ljubimcima, i sadrži sve nutrijente potrebne za uspešan razvoj. Trebalo bi da pomogne u borbi protiv propasti kolonija pčela, ujedno obezbeđujući globalne prehrambene resurse zavisne od pčelinjeg oprašivanja.

Medonosne pčele (Apis mellifera) imaju ključnu ulogu u globalnim ekosistemima i poljoprivrednoj proizvodnji. One su bitni oprašivači, pored drugih vrsta koje omogućavaju rast 75 odsto prehrambenih kultura širom sveta, kao i skoro 90 odsto divljih cvetnica. Međutim, ova bitna stvorenja su u opasnosti.

Nektar i polen su primarni izvor hrane za medonosne pčele, ali ovi prirodni prehrambeni proizvodi postaju sve ređi zbog raznih faktora. Promene u upotrebi zemljišta, širenje gradova i ekstremne vremenske okolnosti negativno utiču na ishranu pčela i drugih oprašivača. Medonosne pčele koriste više izvora hrane. Potrebna im je raznovrsna ishrana da bi preživele, ali sve teže pronalaze postojane količine polena za opstanak kolonije.

Poslednjih godina, kolonije medonosnih pčela propadaju rekordnim brzinama i ovi veoma važni insekti masovno umiru. Posledice su dalekosežne. Ne samo da ovo izumiranje dovodi pčelare na ivicu finansijske propasti, već utiče i na snabdevanje hranom i dobijanje meda. Osim pčela, i druge populacije insekata širom sveta masovno izumiru.

Ovaj izum za pčele može da bude postavljen direktno u njihovu koloniju, gde ga procesuiraju mlade jedinke, a zatim se deli i odraslim pčelama. Tokom deset godina saradnje, naučnici su testirali hiljade kombinacija sastojaka. Stvaranje hrane koja zamenjuje polen predstavlja veliki korak.

Najvažnije otkriće u ovom istraživanju bila je uloga isofukosterola, molekula prirodno prisutnog u polenu i bitnog nutrijenta za pčele. Kolonije koje su konzumirale hranu obogaćenu isofukosterolom preživele su čitavu sezonu bez pristupa polenu, dok su druge stradale u velikim brojevima. To je uključivalo smanjenu produkciju larvi, paralizu kod odraslih i sveukupnu propast kolonije.

pčelar radi oko košnice
Foto: Xavier Lejeune/Commission Européenne

Terensko testiranje novog izvora hrane, bilo je fokusirano na nutritivno ugrožene kolonije na poljima borovnica i suncokreta, poznatim po lošem kvalitetu polena za pčele. U poređenju sa kolonijama koje su dobijale samo standardnu komercijalnu hranu ili nisu dobijale suplemente, pčele hranjene novim proizvodom su se razvijale uspešno, sa povećanim preživljavanjem i rastom kolonije.

"Neki pčelari više ne oprašuju borovnice pošto kolonije pate ili umiru i ulaganje u oprašivanje ne pokriva gubitke. Polen borovnica nije baš hranljiv za medonosne pčele i oprašivanje te kulture nije baš uspešno. Međutim, ako imaju ovaj dodatni prehrambeni proizvod, pčelari mogu da se vrate oprašivanju tih polja pošto pčele imaju više šansi za preživljavanje", kažu eksperti.

Moguće je da će novi proizvod pozitivno uticati na pčelare i poljoprivrednike kad bude dostupan na tržištu, ali je usmeren samo na jedan aspekt veće pretnje sa kojom se insekti suočavaju.

Dok se klimatske promene nastavljaju, pored povećanog gubitka staništa i intenzivnih poljoprivrednih praksi, budućnost pčela i drugih oprašivača i dalje je u opasnosti.

(EUpravo zato/Iflscience)