Pokušavajući da reši problem staklenog otpada u kući, ali da istovremeno privede kraju svoj završni rad za izložbu, umetnica Marija Marković je sa mužem Pavlom Miloševićem, inače ekonomistom i zagovornikom održivosti, razvila proizvod od recikliranih staklenih flaša i tegli, koji je danas stigao čak i do nekih domova u Norveškoj.

Reč je o "fragment" ploči koja u svom sastavu, pored cementa i drugih veziva i materijala, ima i reciklirane flaše i tegle. One čine čak 73 odsto proizvoda.

Ideja za ovaj proizvod nastala je tokom priprema za jednu od Marijinih brojnih izložbi, objasnio je Milošević jedan od osnivača kompanije "Fragment Incorporated".

"Marija je za svoju završnu izložbu pokušavala da napravi skulpturu od stakla i cementa koja se uporno raspadala. Počeli smo da istražujemo i shvatili smo da su staklo i cement po svojoj prirodi inkompatabilni i da ih nije lako povezati. I onda smo se obratili za pomoć jednom profesoru sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu", otkrio je Pavle.

Proizvodnja ploča od recikliranih materijala u Čačku
Youtube/TELEVIZIJA LAV plus 

Nakon toga je usledila prijava Fondu za inovacionu delatnost i 2020. godine im je odobren grant, a potom je usledilo i partnerstvo sa inkubacionim startap centrom Naučno-tehnološkom parku u Čačku.

Fragment ploče - za novu generaciju potrošača

"U fazi istraživanja i razvoja proveli smo pune tri godine i na kraju je kao rezultat saradnje jednog umetnika, jednog preduzetnika i jednog tima naučnika, nastao ovaj inovativni građevinski proizvod, koji je namenjen novoj generaciji potrošača. Osim toga što je estetski privlačan, on je i ekološki odgovoran i ima odlične tehničke performanse", kaže Milošević.

Proizvod je razvijen u njihovoj laboratoriji, kao i u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu. Inicijalnu prodaju su, kako kaže Milošević, počeli krajem 2021. godine, ali su nakon toga proizvod unapredili, a potom i sertifikovali.

Prodaja takvog, sertifikovanog proizvoda, sa garancijom, počela je pre godinu dana.

"Posle više od 2.000 eksperimenata i 18.000 laboratorijskih merenja, uspešno smo razvili materijal koji prevazilazi industrijske standarde estetike i kvaliteta. A za njegovu izradu je tim od više od 10 inženjera i 4 partnerske kompanije konstruisao posebne mašine", kazao je Milošević.

Novi život za pivske i vinske flaše

U ovoj firmi ističu da je njihova misija da na lokalu presretnu deo staklenog otpada i da ga iskoriste kao primarnu sirovinu za "fragment" panele.

"Na taj način dajemo novi život odbačenim pivskim i vinskim flašama, teglama sa džemom i medom. Sadržaj stakla u našem proizvodu je 73 procenta", ističe Milošević.

Inače, za vezivo koriste cement, 15 specifičnih aditiva i tri retka materijala, a nakon što se ove ploče izrade, one obično svoj put nastavljaju ka arhitektama, preduzimačima, dizajnerima enterijera i eksterijera, kao i proizvođačima nameštaja.

"Ove ploče se mogu postaviti na sve vrste stolova, kuhinje i radne površine, dekorativne zidove, kamine i fontane, baštenski mobilijar, prozorske klupice i barske šankove. Mogućnosti su nebrojene, a posebnu draž daje to što je svaka ploča jedinstvena jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu", napomenuo je Milošević.

Stigli i do norveških domova

Prema njegovim rečima, proizvod im najčešće naručuju proizvođači nameštaja, dizajneri i arhitekte iz Srbije, ali je za njihov proizvod čuo i jedan arhitekta iz Norveške.

"On je insistirao da se za neko uređenje prostora uveze u Norvešku baš naša "fragment" ploča, i tako je počela saradnja sa arhitektama iz ovog dela Evrope čije stanovništvo pokazuje jaku svest o ekologiji", zaključio je Milošević.

(EUpravo Zato/Ekapija)