Da li znate da su prosečna domaćinstva odgovorna za većinu bačene hrane u svetu, tačnije oko 60 odsto? Tome bismo mogli da stanemo na put ako bismo bili malo kreativniji u kuhinji.

Svet je ovih dana poludeo za pastom napravljenom od ostataka hleba, i to ne samo običan svet već i najslavniji šefovi današnjice.

Ova pasta prodaje se pod nazivom "EatWasted", a brend postoji nešto više od godinu dana.

Sudeći po objavama na Instagramu, može nastati prava gastronomska revolucija. Reč je o prvoj upakovanoj testenini na svetu napravljenoj od ostataka hleba, nastaloj u saradnji sa kuvarima, pekarima i naučnicima za hranu.

A šta li bi Italijani rekli na pastu od hleba? Zapravo, sve najbolje, jer je upravo slavni italijanski šef Masimo Botura jedan od promotera ove paste. Inače, Botura je vlasnik restorana u Modeni koji je odlikovan sa tri Mišelinove zvezdice, a dva puta je proglašen za najbolji na svetu.

Veoma je zanimljiv način na koji je osnivač brenda, Lif Fridmen, zajedno sa svojim poslovnim partnerom došao do velikog broja profesionalnih kupaca, a da nije imao apsolutno nikakve veze sa gastronomijom i restoranima.

Pre godinu dana je Lif odlučio da otputuje u Kopenhagen, sa avionskom kartom u jednom pravcu i bez jasne poslovne ideje, iako je znao da želi da napravi proizvod od ostataka hrane.

Počeo je da skuplja stari hleb i pravi "mrljivu testeninu" koristeći mašine za gnječenje krompira i pravljenje testenina koju je nabavio u prodavnici jeftinih sitnica.

U tom trenutku Lif nije imao nijednog prijatelja, čak ni poznanika na restoranskoj sceni Kopenhagena, pa je odlučio da ih sam pronađe. Zamolio je čuvenog šefa Renea Redžepija da mu dozvoli da tim "EatWasted"-a napravi obrok za zaposlene. Redžepi mu je dozvolio i omogućio njegovom timu da za sosove koriste ostatke namirnica iz čuvenog restorana "Noma". Naravno, i on je zajedno sa svojim zaposlenima probao pastu, oduševio se i rekao da će im pomoći pri otvaranju restorana ako to budu želeli.

Danas, jednom mesečno se prave Pasta žurke u različitim restoranima u Kopenhagenu, gde se uparuje pastu sa prirodnim i biodinamičkim vinima, ili pivom napravljenim od ostataka hleba.

Deo prihoda od žurki se daje u humanitarne svrhe, što je od početka i cilj celog projekta - pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije.

(EUpravo Zato/Ekapija)