Darinka Dražić je posle 20 godina života u Beogradu odlučila da se vrati u rodni Mokrin gde je nastavila svoj posao.

Studirala je dizajn tekstila, a danas uspešno vodi radionicu šivenja i krojenja.

Osim što je osmislila svoj brend, posebnu draž njenim odevnim predmetima daje materijal koji je u potpunosti recikliran.

Reciklažni materijal svuda je oko nas, samo treba da ga iskoristimo na najbolji mogući način. Jedan od njih je i da izradimo odevne predmete od njega.

Upravo takvu ideju je dobila Darinka.

U njenu radionicu polaznici stižu iz okolnih mesta, imaju od 10 do 65 godina, a reciklažni materijal im pruža podstrek u kreativnosti.

"Ta ekspanzija je u svetu počela odavno, a sada je stigla i do nas. Jednostavno moramo da vodimo računa o prirodi, da ne bacamo odeću; sve može da se reciklira, a tako dajemo novi duh komadu koji stvaramo", rekla je ova krojačica.

Nije bilo potrebno mnogo vremena da se porodična kuća u Mokrinu pretvori u mesto gde nastaje magija, a nije daleko ni polaznicima iz Kikinde, Sente, Čoke i drugih okolnih mesta da nauče tajne krojenja i šivenja.

"Ja sam sada u svojoj rodnoj, porodičnoj kući. U Beogradu sam živela 22 godine i potom sam sa suprugom odlučila da se vratim, da ovde nastavim da radim svoj posao. Nisam želela da ova kuća ostane prazna, želela sam da živim upravo u njoj", dodaje Darinka Dražić.

Pitoma banatska ravnica pruža inspiraciju svima koji ovde započinju novi život. U svetu moderne tehnologije, društvenih mreža i IT sektora, priliku za inventivnost pronalaze i oni kojima je stalo do životne sredine i odeće – ipak ima nešto i u tekstilu, preneo je RTV.

Inače, u Srbiji se sve više pominje i ulaže u cirkularnu ekonomiju - ponovno korišćenje materijala čime se čuva životna sredina.

Uz pomoć Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i UNDP-a za najbolje inovacije iz oblasti nauke i privrede može se dobiti nagrada od 10.000 dolara.

(EUpravo Zato/RTV)