Nekoliko primorskih popularnih turističkih mesta, nalazi se na novoj listi najprljavijih plaža u Velikoj Britaniji.

Emotikon fekalija nalaziće se na smeđim zastavama koje su dodeljene plažama sa lošom ocenom.

Zastava i znak će biti vrsta upozorenja turistima i kupačima da je moguće da će boraviti na mestu koje je prljavo sa vodom koja nije adekvatne čistoće.

Plaže koje su na spisku, britanska Agencija za životnu sredinu ocenila kao loše zbog prisustva bakterija kao što je ešerihija-koli koja dolazi iz kanalizacije i iz drugog otpada

Plaža Portluni u Kornvolu proglašena je za jednu od najprljavijih u Engleskoj, iako je Kornvol bio četvrti najčistiji okrug Engleske za kupanje u moru tokom leta.

Dorset, Devon i Safolk imaju najveći procenat plaža sa odličnom ocenom kada je u pitanju čistoća vode.

Na dnu liste je Lankašir na severozapadu Engleske, jer nijedno od 10 lokacija za kupanje nije osvojilo tri zvezdice za čistoću.

Plave zastavice

S druge strane, plaže koje su obeležene plavim zastavicama dodeljuju se onima koje ispunjavaju određene ekološke standarde.

Dobra vest za srpske turiste da se mnoga popularna letovališta u kojima boravimo mogu pohvaliti ovim priznanjem za svoje plaže.

Grčka

Plaža u Grčkoj
MONDO/Stefan Stojanović Plaža u Grčkoj

Jako popularna destinacija za srpske turiste na vrhu je zemalja po broju plavih zastavica, sa preko 550 plaža koje ispunjava međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala.

Južno od Soluna, ka predivnoj peščanoj plaži Angelohori (Angelochori), postoji četiri plaža koje sa Plavom zastavicom: Agia Triada, Neoi Epivates, Peraia kohili i Peraia-Plateia Mnimis.

Čitav Halkidiki maltene se plavi, budući da na prvom i drugom kraku na svakoj drugoj plaži može da se uoči po jedna zastavica.

Na popularnoj Sitoniji je recimo Paradisos sa izuzetno čistim morem i belim peskom, a slična je i plaža kod sela Kampos na zapadnom delu Halkidikija, severno od  Kasandre.

Istočna strana Krfa obiluje plažama sa plavim zastavicama, takva je Dasia, kod mesta Kerkriras ili obala Kanoni.

Turska

Turska, Antalija
MONDO/Stefan Stojanović Turska, Antalija

Posetioci Turske sigurno će se obradovati činjenici da se duž cele obale Antalije mogu jasno uočiti Plave zastave. Tako da, ge gde god posetioci pođu na kupanje vrlo verovatno će se naći na plaži koja ispunjava međunarodne ekološke zahteve.

Ništa manje ni u Alanji, i letovalištima kao što su Side i Belek i Kemer.

Čak i javna plaža u Marmarisu ima Plavu zastavicu, a u istočnom mestu Kušadasa postoji 25 plaža sa zastavom.

Turska se može pohvaliti takođe sa preko 500 plaža sa Plavom zastavom i takođe se nalazi u vrhu zamalja sa ovim priznanjima.

Hrvatska

Naše komšije, čije Jadransko more svake godine privuče sve veći broj turista iz celog sveta, takođe se mogu pohvaliti čistim plažama.

Hrvati imaju oko 70 plaža za Plavom zastavicom, od toga, na ostrvu Krk se nalazi njih devet plaža Glavotok, plaža u kampu "Jezevac", plaža u kampu "Krk", plaža Punta Debij u Punatu, plaža Kobone, plaže Pecinje i Šilo i plaža Soline.

Istra takođe obiluje plažama sa plavim zastavicama, posebno zapadna obala gde se ističu plaže Crnika, Galeb, Ulika, Donji Špadići, Zelena laguna, Bjela uvala..

U Rijeci postoje dve plaže sa zastavicom Kostanj i Ploče.

S druge strane, u Dalmaciji, nedaleko od Splita postoje dve plaže plaže sa plavim zastavicama, Strožanac i Punta kod Omiša. Kada je u pitanju Dubrovnik, dve plave zastavice stoje jedna na plaži Cava, a druga kod hotela President Valamar.

Crna Gora

Crna Gora se može pohvaliti sa 40-ak plaža sa ovakvim obeležjem. 

Jedna od njih je Ponta plaža u Petrovcu, pored velike javne plaže, kao i Lučica.

Crvena glavica, blizu svetog Stefana takođe je dobila priznanje Fondacije za ekološko obrazovanje.

Plava zastava može da se uoči i na plaži Kamenovo nedaleko od Budve, kao i kod obale poznate kao Drobni pijesak u Drobnićima.

(M.A./EUpravo zato/RTS/Euronews.rs)