U izboru od 100 najboljih plaža na svetu, dve evropske su ušle u top 10, ali se uopšte ne radi o popularnim turističkim destinacijama na koje ste možda pomislili.

Putnici su obično najviše zainteresovani za vizuelni aspekt plaža - primamljivi pesak ili kristalno plavu vodu.

Ipak, Beachatlas, onlajn enciklopedija o svetskim plažama, svoju selekciju je zasnovala na osnovu šest kriterijuma poput kulturnog značaja, inkluzije i različitosti, koliko plaža znači lokalnoj zajednici i slično. U obzir su uzeti i noćni život, žurke na plažama i sveukupni ambijent, poput odmarališta.

Korišćen je algoritam kako bi se napravio spisak od 100 plaža na osnovu pomenutih kriterijuma, a od evropskih lokacija najboje su se kotirale dve - u Francuskoj i na Islandu.

Istaknuto je da to nisu obične turističke atrakcije već mesta na kojima cvetaju lokalna kultura i zajednica.

Plaža sa crnim peskom

Rejnisfjara, sa prepoznatljivim crnim peskom, svedoči o vulkanskom poreklu Islanda. Plaža je nastala spajanjem lave iz vulkana Katla i hladnog Atlantskog okeana. Na obali se takođe mogu videti impozantni bazaltni stubovi koji stvaraju nestvaran predeo, posebno primamljiv brojnim filmadžijama. Tu su snimane serije Game of Thrones, Vikings i Star Trek.

Rejnisfjara se nalazi na šestom mestu od 100 navedenih.

Nacionalna geografija je ovu plažu 2020. godine svrstala među 20 najboljih na svetu.

Ipak, važi i za jednu od najopasnijih zbog ogromnih talasa koji zapljuskuju obalu, pa se posetiocima savetuje veliki oprez. Zbog toga nije uvek dozvoljen pristup svim delovima plaže.

Iskrcavanje u Normandiju

Plaža Omaha, u francuskoj Normandiji, zauzela je 10. mesto. U pitanju je lokacija od velikog istorijskog značaja gde su se saveznički vojnici iskrcali tokom Drugog svetskog rata.

Danas je to mirna plaža koja i dalje čuva ostatke nemačkih bunkera.

Tamo se nalazi i čelična skulptura posvećena američkim trupama.

Inače, plaža Bora Bora koja pripada Francuskoj Polineziji dobila je titulu najbolje plaže na svetu, a opisana je kao mesto gde "vaš novčanik zove 'upomoć', ali Instagram poručuje da ste u raju".

Što se tiče Evrope, na listi 100 najboljih plaža su pobrojane Barseloneta (Španija), jezero Lucern (Švajcarska), Elija na grčkom Mikonosu, Bačvice u Splitu i mnoge druge.

Na dnu liste se nalazi Plaža ljubavi na Bahamima.

(N.P./EUpravo Zato/Beachatlas)