Dok pijete pivo, sigurno nikada niste pomislili da bi od njega mogla da se napravi, na primer, tašna!

Međutim, preduzetnicima Andreju Mariću i Tamari Vučetić iz Zagreba je upravo to palo na pamet, pa su od ostataka ječmenog slada, u proizvodnji piva, počeli da prave visokokvalitetne kože biljnog porekla.

Proizvodi se zovu "Beer skinTM" (pivska koža u slobodnom prevodu), a njhovom brendu Sabantu je glavni cilj da iskoristi otpatke iz alkoholne industrije kako bi posredovali u izradi korisnih predmeta za svakodnevnu upotrebu i tako im podarili "drugi život".

Umesto da se sirovina uzgaja, ona se skuplja iz pogona hrvatskih pivara, tačnije iz pivare Zmajsko, suši se u Hrvatskoj, a potom se šalje u fabriku u Italiji gde se uz pomoć (uskoro patentirane) formulacije transformiše i oblikuje u kožu biljnog porekla.

Pivska koža za enterijere i automobilsku industriju

Sabant sarađuje s nekolicinom evropskih dizajnera uz čiju pomoć se ova koža može pretvoriti u niz korisnih predmeta – poput rančeva i torbi za laptopove i tablete.

Nedavno su ostvarili saradnju i sa hrvatskom dizajnerkom Mirjam Krajinom koja je napravila ogrnaičenu kolekciju ženskih modnih torbica upotrebljavajući upravo "Beer skin".

Ova koža nije prikladna samo za modnu industriju već može da se upotrebljava u izradi nameštaja i drugog dekora, ali i u automobilskoj industriji. U potpunosti može da zameni životinjsku kožu.

Radi se i na novim formulacijama

Reč je o izdržljivom i održivom materijalu koji se može prilagođavati različitim potrebama i željama – od teksture preko debljine do boje, što zavisi od cenovne moći klijenta.

"Radimo s Odsekom hemije pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i neprestano testiramo i radimo na tome da poboljšamo formulaciju," rekla je Tamara Vučetić.

Radi se i na novim formulacijama – koje su za sada još tajna.

"Da bi bili efikasniji u svojoj misiji trudimo da približimo načelo održivosti ljudima koji za to nisu zainteresovani," rekao je Andrej Marić.

Baš zato svoj proizvod ne reklamiraju kao vegansku kožu – već kao "kožu od cuge".

(EUpravo Zato/Pun kufer)