Tri beogradske osnovne škole imaće priliku da budu deo akcije za zdravija školska dvorišta. Ovu akciju sprovodi Centar za eksperimente i urbane studije (CEUS) u saradnji sa fondacijom "Hajnrih Bel".

"Kako bismo zajedno stvarali zdraviju sredinu za naše najmlađe, ali i zdravije radno okruženje za zaposlene u obrazovanju, pozivamo vas da prijavite svoju osnovnu školu i predložite prirodom-inspirisano rešenje koje je primenjivo i koje može biti sprovedeno", navode iz CEUS-a.

Kako dalje objašnjavaju, prirodom-inspirisano rešenje škole može biti vrt za oprašivače u dvorištu, senzorni vrt sa začinskim biljem, jestiva bašta za uzgoj povrća ili bobičastog voća, hotel za insekte, mala veštačka bara, akvaponični sistem za uzgoj mikrobilja, zeleni zid, deo zelenog krova, zeleno igralište, ili bilo šta drugo, zdravo i inspirativno što sami osmislite.

Konkurs će teći tako što se, nakon pregleda prijava, CEUS izabrati pet škola sa kojima će tokom septembra i oktobra održati radionice ko-kreacije zelenih rešenja sa decom, učiteljima, nastavnicima i roditeljima, a tokom jeseni će izabrati tri škole u kojima će se najkasnije do proleća 2025. godine sprovesti manje intervencije ozelenjavanja, svaku u vrednosti do 2.500 evra.

Za sve zainteresovane, 26. juna biće održan razgovor o ovom konkursu u prostoru Kanvas Skadarlija.

(EUpravo zato/CEUS)