U okviru nastavka projekta smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora, koji grad Kragujevac realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Gradsko veće donelo je Zaključak o objavljivanju Javnog poziva građanima za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku kotla ili peći na prirodni gas ili pelet za porodične kuće.

Sredstva za ove namene opredeljena su u iznosu devet miliona dinara.

Bespovratna sredstva na ime nabavke opreme odobravaju se za mere energetske efikasnosti, nabavku kotlova na prirodni gas i pelet i zamenu postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće.

Sredstva za realizaciju ovog zaključka planirana su Odlukom o budžetu grada Kragujevca za tekuću godinu.

Javni poziv će biti objavljen na zvaničnoj internet stranici grada Kragujevca - kragujevac.ls.gov.rs. Konkursna dokumentacija za Javni poziv može se preuzeti na internet stranici grada Kragujevca, kragujevac.ls.gov.rs i na prijemnom šalteru Gradske uprave.

Prema dokumentu koji se nalazi na sajtu grada Kragujevca, za konkurisanje će vam biti potreban prijavni formular u kom ostavljate lične podatke, meru za koju se prijavljujete, stanje vaše kuće, postojeći način grejanja i postojeće prozore (traži se od fizičkih lica da prilože fotogtafije prozora).

Takođe, dobićete i listu firmi/privrednih subjekata sa koje možete da birate jednu firmu za odgovarajuću meru od koje moraju da pribave predračun sa cenom I količinom opreme. Ovaj predračun je obavezno podneti uz prijavu.

Pored toga, biće neophodno da popunite i izjavu u kojoj dajete saglasnost gradu Kragujevcu da u vaše ime a za potrebe Javnog poziva za učešće građana za dodelu bespovratnihg sredstava za sprovođenje projekta smanjenja zagađenja vazduga iz individualnih izvora u 2024. na teritoriji Kragujevca, može za potrebe postupka izvršiti uvid, pribaviti I obraditi podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni u postupku odlučivanja.

Na kraju, na sajtu grada Kragujeva imate i spisak kriterijuma po kojima se ocenjuje.

Rok za podnošenje prijava je 21. jun 2024. godine.

(JA/EUpravo zato/Grad Kragujevac)