Magazin Time Out objavio je listu 20 najboljih gradova za ljubitelje hrane u 2025. godini, a prvo mesto ove godine zauzeo je Nju Orleans. Da bi sastavili listu, anketirali su više od 18.500 ljudi iz celog sveta, pitajući ih kakva je gastronomska ponuda u njihovim gradovima. Gradovi su ocenjivani po pristupačnosti i kvalitetu hrane, a rezultati ankete su upotpunjeni mišljenjima stručnjaka – novinara, kuvara i poznavalaca hrane.
"Hrana je često razlog zbog kojeg putujemo i važan deo lokalne kulture – ova lista slavi najbolju kulinarsku ponudu širom sveta", objasnila je urednica turizma u Time Out-u Grejs Berd.
Nju Orleans se našao na vrhu zahvaljujući svojoj raznovrsnoj kuhinji, u kojoj se prepliću francuski, španski, vijetnamski i afrički uticaji – u tom gradu, kažu, uvek ima nešto novo i ukusno da se proba.
Na drugom mestu je Bangkok, poznat po neverovatnoj ponudi – od ulične hrane po ceni od tri dolara do restorana sa Mišlenovim zvezdicama. Treće mesto pripalo je kolumbijskom Medeljinu, a među 20 ima i evropskih zemalja.
Spisak gradova najboljih za hranu
- Nju Orleans, SAD
- Bangkok, Tajland
- Medeljin, Kolumbija
- Kejptaun, Južna Afrika
- Madrid, Španija
- Meksiko Siti, Meksiko
- Lagos, Nigerija
- Šangaj, Kina
- Pariz, Francuska
- Džakarta, Indonezija
- Marakeš, Maroko
- Lima, Peru
- Rijad, Saudijska Arabija
- Mumbaj, Indija
- Abu Dabi, UAE
- Kairo, Egipat
- Porto, Portugal
- Montreal, Kanada
- Napulj, Italija
- San Hoze, Kostarika
Evropski gradovi u svetskom vrhu: Madrid, Pariz, Porto i Napulj
Kao što je moguće videte u spisku, nekoliko evropskih destinacija našlo se visoko rangirano, zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj kulinarskoj ponudi, spoju tradicije i inovacije, i – što je posebno važno – preporukama lokalaca.
Madrid – šarenilo ukusa i nova kulinarska scena
Glavni grad Španije oduvek je bio poznat po fantastičnoj hrani, ali trenutno doživljava pravu kulinarsku renesansu. U Madridu se nalazi najbolji veganski restoran na svetu prema Green Guide-u (El Invernadero), zatim La Tasquería, restoran sa Mišlenovom zvezdom koji se specijalizovao za iznutrice, i Corral de la Morería – jedini restoran visoke kuhinje smešten u autentičnom flamenco klubu.
Grad vrvi od novih bistroa sa prirodnim vinima, malih pekara i mladih, talentovanih kuvara koji menjaju pravila igre – imena poput OSA, Chispa, Lur i Tonton sve češće se pominju među gurmanima. Kvart Trafalgar posebno se izdvaja kao novo žarište restoranske scene. Ipak, Madrileños i dalje verno posećuju legendarne adrese poput restorana Sacha i La Tasquita de Enfrente.
Ako probate samo jedno jelo – neka to bude bilo šta sa povrćem u restoranu Pabú. Šef kuhinje Koko Montes od običnih sastojaka pravi poeziju ukusa.
Madrid je prema oceni stručnjaka i publike podelio visoko četvrto mesto sa Nju Orleansom. Čak 90% stanovnika ocenilo je restoransku scenu kao izuzetnu, a posebno ističu raznovrsnost i eksperimentisanje u gastronomiji.
Pariz – klasika
Pariz se smatra globalnom prestonicom gastronomije, ali nikada nije bio ovako uzbudljiv kao sada. Novi restorani niču na sve strane – od bistroa koji osvežavaju tradicionalnu francusku kuhinju (Lissit, Cornichon, Café de l’Usine), preko vinskih barova savršenih za druženje (Les Œillets, Furia), do modernih kafića u kojima se kafa pije uz tortu i modne razgovore (Grave, Simple).
Fina kuhinja takođe doživljava preporod – restorani poput Vaisseau, Datil i Le Gabriel nude jela koja se kratko zadrže na meniju, ali dugo ostaju u pamćenju.
Ako jedete samo jedno jelo – neka to bude saucisse purée, jednostavan bistro klasik koji u restoranu Les Arlots doživljava svoje najukusnije izdanje.
Pariz je dobio izuzetne ocene za kvalitet hrane, sa 95% pozitivnih ocena lokalnog stanovništva. Ipak, zbog visoke cene, našao se među najmanje pristupačnim gradovima na listi. Pariz je ocenjen kao grad gde je hrana istovremeno "gurmetska“ i "trendi“ – kombinacija koju mnogi žele da iskuse.
Porto – tradicija na tanjiru i čaši
Porto nije samo dom slavnog vina– ovo je i grad gde se hrana ozbiljno shvata. Bilo da se radi o skromnim porodičnim taskama ili finim restoranima, portugalska kuhinja ovde sija u punom sjaju.
Restorani u Portu oslanjaju se na sezonske sastojke sa živopisnih pijaca poput Mercado do Bolhão, kao i na sveže meso i ribu iz obližnjeg priobalnog mesta Matosinhos. Novi centar gastronomske scene je Time Out Market Porto, otvoren prošle godine, koji pod jednim krovom okuplja lokalne klasike i restorane sa Mišlenovim zvezdicama.
Ako probate samo jedno jelo – to mora biti francesinha, legendarni sendvič pun mesa, sira i specijalnog sosa, neka vrsta portugalskog "kroka na steroidima“. Preporuka: Casa Inês na Time Out Marketu.
Porto je dobio visoke ocene za autentičnost i tradicionalnost, iako gotovo polovina stanovnika smatra da restorani nisu baš pristupačni svima.
Napulj – srce italijanske kuhinje
Napulj je jedan od najstarijih gradova Evrope, i njegova kuhinja je jednako bogata istorijom. Čuven po cucina povera filozofiji – kuhinji siromašnih – grad je vekovima pretvarao skromne sastojke u kulinarske dragulje.
Za pravu napuljsku trpezu treba otići u kvart Pignasecca, gde se u Trattoria del Sole služe domaći klasici, a u Fiorenzano nezaobilazna pržena jela.
Ako jedete samo jedno jelo – pizza fritta. Pržena pica, nastala posle Drugog svetskog rata, prava je napuljska ikona. La Vera Pizza Fritta da Gennaro sprema je već četiri generacije – zlatna, mekana i prepuna domaćih sastojaka.
Napulj je među najpristupačnijim gradovima sa liste, a njegova kulinarska scena ocenjena je kao najgostoljubivija. Ipak, lokalci ga ne vide kao inovativan – tek 13% smatra da je restoranska scena "moderna ili eksperimentalna".
(EUpravo zato)