Magazin Time Out objavio je listu 20 najboljih gradova za ljubitelje hrane u 2025. godini, a prvo mesto ove godine zauzeo je Nju Orleans. Da bi sastavili listu, anketirali su više od 18.500 ljudi iz celog sveta, pitajući ih kakva je gastronomska ponuda u njihovim gradovima. Gradovi su ocenjivani po pristupačnosti i kvalitetu hrane, a rezultati ankete su upotpunjeni mišljenjima stručnjaka – novinara, kuvara i poznavalaca hrane.

"Hrana je često razlog zbog kojeg putujemo i važan deo lokalne kulture – ova lista slavi najbolju kulinarsku ponudu širom sveta", objasnila je urednica turizma u Time Out-u Grejs Berd.

Nju Orleans se našao na vrhu zahvaljujući svojoj raznovrsnoj kuhinji, u kojoj se prepliću francuski, španski, vijetnamski i afrički uticaji – u tom gradu, kažu, uvek ima nešto novo i ukusno da se proba.

Na drugom mestu je Bangkok, poznat po neverovatnoj ponudi – od ulične hrane po ceni od tri dolara do restorana sa Mišlenovim zvezdicama. Treće mesto pripalo je kolumbijskom Medeljinu, a među 20 ima i evropskih zemalja.

Spisak gradova najboljih za hranu

  1. Nju Orleans, SAD
  2. Bangkok, Tajland
  3. Medeljin, Kolumbija
  4. Kejptaun, Južna Afrika
  5. Madrid, Španija
  6. Meksiko Siti, Meksiko
  7. Lagos, Nigerija
  8. Šangaj, Kina
  9. Pariz, Francuska
  10. Džakarta, Indonezija
  11. Marakeš, Maroko
  12. Lima, Peru
  13. Rijad, Saudijska Arabija
  14. Mumbaj, Indija
  15. Abu Dabi, UAE
  16. Kairo, Egipat
  17. Porto, Portugal
  18. Montreal, Kanada
  19. Napulj, Italija
  20. San Hoze, Kostarika

Evropski gradovi u svetskom vrhu: Madrid, Pariz, Porto i Napulj

Kao što je moguće videte u spisku, nekoliko evropskih destinacija našlo se visoko rangirano, zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj kulinarskoj ponudi, spoju tradicije i inovacije, i – što je posebno važno – preporukama lokalaca.

Madrid – šarenilo ukusa i nova kulinarska scena

Glavni grad Španije oduvek je bio poznat po fantastičnoj hrani, ali trenutno doživljava pravu kulinarsku renesansu. U Madridu se nalazi najbolji veganski restoran na svetu prema Green Guide-u (El Invernadero), zatim La Tasquería, restoran sa Mišlenovom zvezdom koji se specijalizovao za iznutrice, i Corral de la Morería – jedini restoran visoke kuhinje smešten u autentičnom flamenco klubu.

Madrid
Španska prestonica, Madrid Foto: Vita Popova / Alamy / Alamy / Profimedia

Grad vrvi od novih bistroa sa prirodnim vinima, malih pekara i mladih, talentovanih kuvara koji menjaju pravila igre – imena poput OSA, Chispa, Lur i Tonton sve češće se pominju među gurmanima. Kvart Trafalgar posebno se izdvaja kao novo žarište restoranske scene. Ipak, Madrileños i dalje verno posećuju legendarne adrese poput restorana Sacha i La Tasquita de Enfrente.

Ako probate samo jedno jelo – neka to bude bilo šta sa povrćem u restoranu Pabú. Šef kuhinje Koko Montes od običnih sastojaka pravi poeziju ukusa.

Madrid je prema oceni stručnjaka i publike podelio visoko četvrto mesto sa Nju Orleansom. Čak 90% stanovnika ocenilo je restoransku scenu kao izuzetnu, a posebno ističu raznovrsnost i eksperimentisanje u gastronomiji.

Pariz – klasika

Pariz se smatra globalnom prestonicom gastronomije, ali nikada nije bio ovako uzbudljiv kao sada. Novi restorani niču na sve strane – od bistroa koji osvežavaju tradicionalnu francusku kuhinju (Lissit, Cornichon, Café de l’Usine), preko vinskih barova savršenih za druženje (Les Œillets, Furia), do modernih kafića u kojima se kafa pije uz tortu i modne razgovore (Grave, Simple).

Fina kuhinja takođe doživljava preporod – restorani poput Vaisseau, Datil i Le Gabriel nude jela koja se kratko zadrže na meniju, ali dugo ostaju u pamćenju.

Ako jedete samo jedno jelo – neka to bude saucisse purée, jednostavan bistro klasik koji u restoranu Les Arlots doživljava svoje najukusnije izdanje.

Hrana u Pariskom restoranu
Hrana u restoranu u Parizu Foto: EUpravo zato/Milena Antonijević

Pariz je dobio izuzetne ocene za kvalitet hrane, sa 95% pozitivnih ocena lokalnog stanovništva. Ipak, zbog visoke cene, našao se među najmanje pristupačnim gradovima na listi. Pariz je ocenjen kao grad gde je hrana istovremeno "gurmetska“ i "trendi“ – kombinacija koju mnogi žele da iskuse.

Porto – tradicija na tanjiru i čaši

Porto nije samo dom slavnog vina– ovo je i grad gde se hrana ozbiljno shvata. Bilo da se radi o skromnim porodičnim taskama ili finim restoranima, portugalska kuhinja ovde sija u punom sjaju.

Restorani u Portu oslanjaju se na sezonske sastojke sa živopisnih pijaca poput Mercado do Bolhão, kao i na sveže meso i ribu iz obližnjeg priobalnog mesta Matosinhos. Novi centar gastronomske scene je Time Out Market Porto, otvoren prošle godine, koji pod jednim krovom okuplja lokalne klasike i restorane sa Mišlenovim zvezdicama.

Ako probate samo jedno jelo – to mora biti francesinha, legendarni sendvič pun mesa, sira i specijalnog sosa, neka vrsta portugalskog "kroka na steroidima“. Preporuka: Casa Inês na Time Out Marketu.

Porto je dobio visoke ocene za autentičnost i tradicionalnost, iako gotovo polovina stanovnika smatra da restorani nisu baš pristupačni svima.

Napulj – srce italijanske kuhinje

Napulj je jedan od najstarijih gradova Evrope, i njegova kuhinja je jednako bogata istorijom. Čuven po cucina povera filozofiji – kuhinji siromašnih – grad je vekovima pretvarao skromne sastojke u kulinarske dragulje.

Za pravu napuljsku trpezu treba otići u kvart Pignasecca, gde se u Trattoria del Sole služe domaći klasici, a u Fiorenzano nezaobilazna pržena jela.

Ako jedete samo jedno jelo – pizza fritta. Pržena pica, nastala posle Drugog svetskog rata, prava je napuljska ikona. La Vera Pizza Fritta da Gennaro sprema je već četiri generacije – zlatna, mekana i prepuna domaćih sastojaka.

Napulj je među najpristupačnijim gradovima sa liste, a njegova kulinarska scena ocenjena je kao najgostoljubivija. Ipak, lokalci ga ne vide kao inovativan – tek 13% smatra da je restoranska scena "moderna ili eksperimentalna".

(EUpravo zato)