Magazin Time Out proglasio je najbolje sendviče na svetu, a na samom vrhu liste našao se francuski klasik – jambon beurre, jednostavan, ali savršen spoj šunke i putera u sveže pečenom bagetu.

Novinari američkog magazina tvrde da su probali sendviče iz svih krajeva sveta, ali je pobedu odneo baš ovaj specijalitet, a posebno onaj iz pariskog bistroa "Peti Vendom"

"Šta povezuje Marka Cukenberga i Kejt Mos? Svi su oni koračali po starinskim pločicama ovog autentičnog pariskog bistroa, koji je pravi vremeplov u šezdesete godine", navode iz magazina.

Ovaj bistro je, istuču, mesto gde se žute i crvene retro pločice stapaju sa zidovima što prostoru daje starinski i autentičan izgled, a na kukama vise ogromni komadi šunke i kobasica.

"Za vegane – pakao, za ljubitelje mesa – raj! Ovde je jambon beurre pravo umetničko delo. Prave ga pred vama, koristeći nagrađivane bagete iz pekare Žulijen, svež puter vrhunskog kvaliteta i trake šunke sečene direktno sa kosti. U poređenju s tim, bezukusna roze šunka iz supermarketa deluje kao loša šala. Ako biste mogli da pojedete, pomirišete i osetite Pariz – to bi bilo to!“, istuču.

Dobra vest je da ne morate da putujete u Pariz da biste uživali u ovom sendvičujambon beurre je klasik koji Francuzi godinama biraju kao svoj omiljeni sendvič. Možete ga pronaći gotovo svuda u Francuskoj ili, još bolje, napraviti ga sami.

Ključ savršenstva je u sastojcima: sveže pečen baget, debelo sečena šunka iz mesare (nikako one tanke kriške iz supermarketa) i vrhunski francuski puter – idealno demi-sel iz Normandije.

Parižani jedu sendviče svakog dana, bilo da je u pitanju ručak "na brzinu" pre povratka na posao ili piknik u parku.

Restoran svakodnevno prodaje oko stotinu "najboljih sendviča na svetu", a da biste "ovo umetničko delo" sa šunkom i puterom probali, navodi časopis, treba da izdvojite šest evra.

(EUpravo zato)