ETIAS predstavlja Evropski sistem putnih informacija i autorizacije čiji je cilj unapređenjenje bezbednosti zemalja članica EU unutar zone Šengena. Sistem će funkcionisati tako što će se beležiti podaci putnika koji putuju bez pasoša Evropske unije.

To će u praksi značiti da ukoliko neko od građana Srbije, na primer, bude želeo da putuje u neku od zemalja članica Evropske unije od polovine sledeće godine, moraće unapred da registruje svoju posetu i da za to plati sedam evra. To nije viza, već sistem za posetioce iz zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u Evropu. Onima kojima su trenutno potrebne vize za ulazak, i dalje će morati da apliciraju za njih.

Sistem ETIAS napravljen po uzoru na ESTA program ukidanja viza, koji su uvele Sjedinjene Američke Države 2009. godine. Ovaj sistem nezavistan je od drugih smeštajnih i "turističkih" taksi koje se već naplaćuju širom Evrope. Evo šta sve treba da znate o njemu.

Kome će morati da se plati i koliko?

Državljani šezdesetak zemalja koje nisu članice EU, a kojima trenutno nije potrebna viza za ulazak u EU, će morati da se registruju prilikom putovanja u zemlje EU. Među njima je i Srbija. Koštaće sedam evra i pokrivaće višestruke ulaske tokom tri godine, ili do isteka pasoša.

Onima kojima je trenutno potrebna viza za ulazak u EU, s druge strane, i dalje će biti u obavezi da apliciraju za nju.

Stanovnici EU su izuzeti, bez obzira na nacionalnost.

Kako će funkcionisati?

Putnici će morati da zatraže dozvolu za ulazak u EU pre putovanja putem onlajn prijave.

Prijave bi trebalo da budu obrađene u roku od nekoliko minuta, a najkasnije za 96 sati, predviđa EU. Međutim, oni upozoravaju da "od nekih kandidata može biti zatraženo da dostave dodatne informacije ili dokumentaciju ili da učestvuju u intervjuu sa nacionalnim vlastima, što može potrajati i do dodatnih 30 dana". Zbog toga predlažu da se let ili smeštaj ne rezervišu pre dobijanja potvrde.

Koje druge turističke takse postoje u Evropi?

Većina gradova u kontinentalnoj Evropi sada naplaćuje "turističku taksu" za noćenje - obično se nekoliko evra dodaje na račun na kraju boravka. Ako boravite u smeštaju koji ste rezervisali preko Airbnb-a, domaćini će to često naplatiti po dolasku.

Porezi obično idu na račun javnih usluga na koje utiču posetioci, kao što su skupljanje smeća, čišćenje ulica. 

Tako su, na primer, gradske vlasti Barselone najavile 2022. da će u naredne dve godine povećavati turističku taksu. Od 2012. posetioci prestonice Katalonije pored regionalne turističke takse, morali su da doplaćuju i za obilazak samog grada.

Od aprila prošle godine ta doplata povećana je na 2,75 evra, a drugi talas poskupljenja očekuje se 1. aprila, kada će taksa skočiti na 3,25 evra. Taksa se odnosi na posetioce koji borave u zvaničnim turističkim smeštajima, a iz gradskog veća kažu da će sredstva biti korištena za finansiranje gradske infrastrukture, popravljanje puteva i unapređenje usluga autobuskog prevoza.

Valensija od ove godine uvodi turističke takse putnicima koji odsedaju u svim oblicima smeštaja u tom regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove.

Zvanično nazvana "Valensijska taksa na boravak turista" stupa na snagu ove godine, ali tačan datum još nije objavljen. Posetioci će morati da plate između 0,5 i dva evra po noćenju, u zavisnosti od odabranog smeštaja za do sedam noćenja. Putnici kruzera plaćaće 1,5 evra po danu.

U Austriji se plaća taksa po svakom noćenju, koja varira od regiona do regiona. U Beču ili Salcburgu morate izdvojiti dodatnih 3,02 posto od iznosa koji plaćate za smeštaj u hotelu po osobi, a ta taksa zove se "Tourismusgesetz" ili "Berherbergungsbeiträge".

Turistička taksa u Belgiji takođe se naplaćuje po noćenju, a nekada je uključena u smeštaja, a nekad navedena kao poseban trošak, zbog čega je potrebno da pažljivo proverite svoj račun. U Antverpu i Brižu taksa se naplaćuje po sobi, a u Briselu varira u zavisnosti od veličine i rejtinga hotela. Obično iznosi oko 7,50 evra.

Bugarska primenjuje naplatu turističke takse po noćenju.Cena je niska i varira od regiona i klase hotela, a iznosi oko 1,50 evra.

Turistička taksa u Grčkoj zavisi od broja zvezdica hotela u kom odsedate, odnosno broja soba koje iznajmljujete, a najniža je oko četiri evra po sobi. Tamošnje Ministarstvo turizma uvelo je taksu kako bi smanjilo zaduženost zemlje.

Hrvatska je podigla turističke takse u 2019. godini, ali samo za jek letnje sezone. Posetioci plaćaju oko 1,33 evra po noćenju.

Šta je sa putnicima na krstarenju?

Krstarenja su loša za životnu sredinu, kao i za gradove - jer su preplavljeni turistima koji ne troše mnogo novca jer su već zbrinuti na brodu.

Neki gradovi su reagovali uvođenjem takse za putnike na krstarenju. Ako brod pristaje u Barseloni 12 sati ili više, putnik će platiti 4,75 evra (regionalna taksa iznosi tri evra i gradska doplata je 1,75 evra). Posetioci Amsterdama koji dolaze na krstarenje plaćaju osam evra. Ovo važi samo za plovila koja pristaju tokom dana - ako krstarenje počinje ili se završava u Amsterdamu, ili ako se prenoći u gradu, putnik je izuzet od ovog plaćanja.

Međutim, nisu samo kruzeri ti kojima se naplaćuje porez. Italija ima "contributo di sbarco" ili doprinos za iskrcavanje koji putnici koji nisu rezidenti moraju da plate kada stignu na ostrva, bilo javnim trajektom ili privatnim čamcem. Cenu određuju lokalne vlasti.

Da li to postoji samo u Evropi?

Ne. Mnoge američke države naplaćuju "takse za smeštaj", plus mnogi američki hoteli dodaju i "naknadu za odmaralište", koja čak ni ne ide zajednici. Porezi su takođe standardni na Karibima, gde se obično dodaju hotelskim naknadama. Postoji ulazna taksa za turiste koji dolaze na Novi Zeland i taksa za odlazak za turiste koji odlaze iz Japana.

(EUpravo zato/EURACTIV.rs)