Nekada luksuzni rizort na Kipru danas je napušten, a mnogi idu korak dalje od toga, pa južni kvart grada Famagusta na severnom Kipru nazivaju i gradom duhova. Nekada veoma popularna među holivudskim zvezdama iz 1970-ih, Varoša je ostavljena da trune nakon što je turska invazija 1974. godine prisilila 39.000 stanovnika grada da ga napuste.

Nekada je ovo odmaralište privlačilo zvezde i poznate ličnosti iz celog sveta. Ovaj ogromni kompleks, koji je prvi put otvoren 1974. godine, ponosno je proglašen za "prvi svetski kompleks sa sedam zvezdica". Mesto je bilo toliko veliko da je izgrađena železnička linija kako bi gosti mogli da se prevoze između zgrada, izveštava The Sun. Međutim, gosti nisu dugo uživali u hotelu jer je grad evakuisan u roku od nekoliko meseci.

Prašina je zatim decenijama prekrivala raskošne stolove, ormane, posuđe i escajg unutar njegovih glamuroznih zidova. Dok je ostatak odmarališta opljačkan i uništen, sam centralni hotel Golden Sands ostao je netaknut, zbog čega je dobio nadimak "netaknuti hotel". Nekoliko stražara i dalje nadgleda i patrolira okolinom, a potrebna je dozvola da bi se ušlo u okolne prostore. Uprkos tvrdnjama lokalne vlade da je vlasnik iz britanske kraljevske porodice, Vindzori su negirali da poseduju hotel. Takođe, britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je glasine da je hotel zaštićen od strane britanskih bezbednosnih zvaničnika, piše The Mirror.

Kipar
Amir MAKAR / AFP / Profimedia 

Od turističkog hita do mega promašaja

Sedamdesetih godina prošlog veka, grad je smatran modernim odmaralištem i turističkim hitom, čak je dobio hrabru titulu "turističke Meke Kipra" i "Vegasa Mediterana".

Oko centralnog hotela Golden Sands nalazi se još 45 hotela, 3.000 komercijalnih objekata, 60 apartmanskih hotela, 21 banka, 25 muzeja, 20 pozorišta i 99 zabavnih mesta. Italijanska holivudska zvezda Sofija Loren posedovala je jednu od nekretnina, a odmaralište su voleli i Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Brižit Bardo.

Međutim, idila se raspala kada je Varoša postala žarište žestokih sukoba 1974. godine između Turske i Grčke. Ankara je poslala turske vojnike u grad zbog optužbi o zlostavljanju turskih Kiprana koje su počinili Grci. Lokalno stanovništvo je pobeglo iz straha da bi ih turska vojska mogla masakrirati. Područje je bilo ograđeno, sprečavajući bilo koga da uđe unutra. Znakovi su upozoravali da je to "zabranjena zona", a turistima je bilo zabranjeno da ulaze i fotografišu unutra. Ipak, brojni novinari su uspeli da uđu kako bi dokumentovali ovo mesto tokom godina.

Varoša 0785421241.jpg
Amir MAKAR / AFP / Profimedia 

Dva dela Kipra

Kipar je podeljen na dva dela 1974. godine, kada su Turci iskoristili državni udar na Kipru u kom je zbačen kiparski predsednik arhiepiskop Makarios III, a na vlast postavljen Nikos Sampson i izvršili invaziju, deleći ovo predivno ostrvo na tursko-kiparski i grčko-kiparski deo. Kiprani otada ne podnose Turke, jer kažu da su im uzeli najlepši, severni deo ostrva.

U jednom navratu je čak jedan deo plaže i otvoren od strane Turske, što je razljutilo svet. 

Ujedinjene nacije decenijama pokušavaju da iskoriste Varošu kao način za održavanje mira između dve strane, koje su tehnički još uvek u sukobu, sa demilitarizovanom zonom koja deli ove dve frakcije. Varoša je pod kontrolom samoproglašene države Turske Republike Severni Kipar.

Njihov premijer Ersin Tatar ranije je govorio o nadama da će se odmaralište uskoro otvoriti. 

"Varoša će se definitivno otvoriti. Plima se promenila, nova stranica je okrenuta. Uspešno nastavljamo našim putem. Popis imovine je skoro završen, nalazimo se u fazi otvaranja".

(JA/EUpravo zato)