Glavni grad Letonije, u kome živi nešto više od 700.000 stanovnika, ima status kulturnog, obrazovnog, političkog, finansijskog, komercijalnog i industrijskog centra Baltika.

Iako je u Rigi oblačno u proseku oko 40 odsto dana u godini, toplina, pristupačnost i gostoljubivost njenih domaćina doći će vam kao najljepši zrak sunca

Evo i naših predloga šta sve posetiti i doživeti u Rigi?

Zaštićena stara jezgra i arhitektura koja oduzima dah

Prestonica je protkana bogatom istorijom koju ćete najbolje upoznati ako se prošetate njenim starim gradom, koji je 1997. godine uvršten na Uneskovu listu svetske baštine.

Većina zgrada ovde ima status spomenika kulture, a u jedinstvenoj arhitekturi koja oduzima dah zastupljeni su brojni stilovi, od romanike, gotike i baroka pa sve do klasicizma i modernizma. Dve najimpresivnije građevine u staroj Rigi definitivno su katedrala i Crkva svetog Petra.

Riga, pogled na stari grad i katedralu Svetog Petra
The Travel Library / Shutterstock Editorial / Profimedia Riga, pogled na stari grad i katedralu Svetog Petra

Katedrala iz 1211. godine najveća je i jedna od najstarijih sakralnih građevina iz srednjeg veka u baltičkoj regiji, a krase je obeležja romanike, rane gotike, baroka i secesije. U katedrali se osim službi održavaju i koncerti.

Crkva svetog Petra, osim grobnica, čuva i vredne restaurirane kamene i drvene spomen-ploče. U njoj možete videti i monumentalan, divovski, sedmerokraki svećnjak izrađen 1596. godine.

S vidikovca, koji se nalazi na visini od 72 metra, puca veličanstven pogled na čitav grad i okolinu. Ova crkva, sa zvonikom koji se uzdiže do čak 123,35 metara, ujedno je i najviša sakralna građevina u Rigi.

Svaka zgrada pravo remek delo arhitekture  

Grad danas ponosno nosi i titulu secesijske meke jer je prepun zgrada u art nouveau stilu, koji je svoj procvat doživeo krajem 19. i početkom 20. veka. Ova impresivna arhitektura uglavnom je skoncentrirana u gradskoj četvrti koja je dobila nadimak "Tihi centar", a od Starog grada udaljena je svega 10 minuta lagane šetnje.

Ulica Alberta najveći je biser secesijskog stila Rige, a svaka njena kuća jedinstveno ostvarenje graditelja vredno divljenja.

Riga, Letonija
Claire Serie / AFP / Profimedia Riga, Letonija

Ako za centralnu gradsku znamenitost pitate lokalce, oni će vas bez sumnje uputiti na Spomenik slobode.

To 42,7 metara visoko umetničko delo od granita i bakra simbol je težnje letonske nacije za slobodom i neovisnošću.

Žena na vrhu spomenika drži tri zlatne zvezde, a na postolju je ispisan moto "Za domovinu i slobodu".

Dok je zemlja bila pod sovjetskom okupacijom, svako okupljanje oko Spomenika slobode bilo je strogo zabranjeno, ali nakon letonske nezvisnosti 1991, počasna straža vraćena je na ovu lokaciju.

Uzbudljive priče o prošlosti i legenda o "Tri brata"

Nezaobilazna turistička atrakcija u srcu stare Rige je i Kuća crnoglavih iz 14. veka, veličanstvena i jedna od najluksuznijih zgrada koja čuva jedinstvenu baštinu legendarnog Bratstva crnoglavih.

Nekad je primarna funkcija ove kuće bila podsticanje preduzetništva. U njoj su se vekovima okupljali gradski čelnici, trgovci i pomorci, a duša Kuće bili su užurbani i veseli crnoglavi, mladi i neoženjeni trgovci koji su se isticali svojim temperamentom i velikom strašću prema organizovanju različitih proslava i kulturnih događanja.

Zgrada je u Drugom svetskom ratu bila srušena, ali 1995. postavljeni su temelji nove u koje je ugrađena i memorijalna kapsula. Onde i danas možete uživati u koncertima, gala večerima, konferencijama.

Najstariji stambeni kompleks u Rigi, tri kuće, stisnute jedna uz drugu, datiraju još iz 15. veka i od davnina su se zvale "Tri brata".

Legenda kaže da su ih sagradili članovi iste porodice. U zgradama su danas smešteni Muzej arhitekture i Nacionalni centar za zaštitu spomenika kulture.

"Brat" na adresi Mazā Pils 17 ujedno je i najstarija kamena kuća u Rigi. Onaj drugi, na broju 21, na fasadi ima masku koja je navodno štitila stanare od zlih duhova, a na jednom od dvorišnih zidova legendarne "Braće" sačuvan je i najstariji grb grada Rige.

Više od  4000 istorijskih zgrada i jedna od najposebnijih pijaca na svetu

Sa više od 4000 drvenih zgrada, Riga ima jednu od najbogatijih zbirki drvene arhitekture u svetu, a turistima je posebno zanimljiv deo grada koji se zove Pārdaugava, što znači "preko reke Daugave".

Riga, Letonija
ERZ-Foto/Georg Ulrich Dostmannn / imago stock&people / Profimedia 

Tu, u Āgenskalnsu, možete videti stare, ali savršeno očuvane drvene zgrade koje datiraju iz 18. i 19. veka, a ovde se nalazi i istoimena pijaca sa statusom nacionalnog spomenika kulture, otvorena 1898.

Na njoj možete kupiti domaće proizvode letonskih poljoprivrednika, ali i prisustvovati raznim  edukacijama o zdravom načinu života, ekološkoj svesti, ili s druge strane, raznim festivalima, koncertima, pozorišnim predstavama.

Riga ima i svoju impresivnu centralnu tržnicu, koja važi za najveću, najbolju i najmoderniju u Evropi. Njene glavne strukture čine pet paviljona koji su izgrađeni ponovnim korišćenjem starih nemačkih hangara za zepeline. Smeštena u srcu Rige, do Daugave često je nazivana i stomakom grada. Kroz istoriju, ali i danas, bila je i ostala simbol letonskog blagostanja.

Festival groblja: Neobična tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju

I za kraj, jedna vrlo neobična tradicija koju ovaj narod neguje i čuva s ponosom - Kapu svētki, tj. festival groblja.

Iako možda zvuči morbidno, cilj ove manifestacije nije tuga i veza sa smrću, već slava životu.

Naime, u letnim mesecima na grobljima se okupljaju članovi porodice, ali i čitave familije kako bi se prisetili i odali počast preminulima. To im je savršena prilika za upoznavanje daleke rodbine, ali i ponovno povezivanje sa sugrađanima s kojima se možda godinama nisu družili.

Složićete se da prema svemu navedenom što nudi, ovaj grad sakako zaslužuje da bude na listi vaših top 10 destinacija.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)