U mirnoj i gotovo netaknutoj prirodi jugozapadne Andaluzije, između Sevilje i portugalske granice, krije se regija Sierra de Aracena - dom najskupljeg pršuta na svetu. Tamo, gde vreme teče sporije, a čovek i priroda i dalje žive u savršenom skladu, nastaje Jamón de Jabugo, pršut koji se, kako kažu, "topi u ustima".

Zemlja belih sela i hrastovih šuma

Glavni grad ovog područja je Aracena, miran gradić poznat po svojim belim kućama, kamenim ulicama i špilji "Gruta de las Maravillas", jednoj od najvećih u Španiji. Ova pećina, otvorena još 1913. godine, duga je više od dva kilometra i krije 12 dvorana i šest podzemnih jezera.

Okolna sela - Alájar, Fuenteheridos i Almonaster la Real, poznata su po svojoj autentičnosti i po tome što predstavljaju "pravu Španiju", bez turističke gužve i komercijalnog sjaja.

Priroda i ljudi - neraskidiva veza

Sierra de Aracena je pravi raj za ljubitelje prirode. Ovde su planine pitome, putevi vijugavi i tihi, a nije retkost da vam jelen pređe put dok vozite. Zbog očuvane prirode, ovo područje je omiljeno među biciklistima, planinarima i onima koji beže od gradske vreve.

Pršut kao simbol tradicije

Ono po čemu je Sierra de Aracena najpoznatija svakako je iberijski pršut. Dobija se od posebne rase svinja koje slobodno pasu po livadama i hrane se isključivo žirovima.

Njihovo meso, bogato zdravim mastima, ima aromu i teksturu koje nijedan drugi pršut ne može da ponovi.

Najpoznatiji među njima nosi ime Jamón de Jabugo, po selu Jabugo, i zaštićen je oznakom geografskog porekla.

Pršut koji košta kao zlato

Najskuplji pršut na svetu dolazi upravo iz ove regije, proizvodi ga kompanija Dehesa Maladúa, a nosi naziv Manchado de Jabugo. Jedan kilogram košta čak 4.840 evra, a proces sušenja traje sedam godina!

Ovaj pršut ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji na svetu.

Tajna je u svinji koja je skoro nestala

Naziv "Manchado" potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo, prepoznatljive po šarama na koži.

Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u šumama, hrane se žirovima i divljim travama, a njihov životni prostor čini srž okusa ovog jedinstvenog pršuta.

Kako kažu proizvođači, "svaki komad pršuta Manchado de Jabugo" nije samo delikates, već "živ svedok tradicije, prirode i poštovanja prema zemlji".