Sami Nofal, menadžer hotela Heiner's Parkhotel u zapadnonemačkom Gelsenkirchenu, gde se, između ostalog, održavaju utakmice izabranih vrsta Srbije i Engleske kaže da je na tržištu gotovo nemoguće pronaći osoblje, i da će ugostitelji morati da se snalaze te da na određeno vreme preko privatnih agencija za posredovanje privuku osoblje iz drugih branši.

U sklopu hotela nalazi se i velika terasa, na kojoj će biti organizirana i javna praćenja utakmica EP-a, koji se od 14. juna do 14. jula održava u Nemačkoj.

"Osoblje pozajmljeno tokom EM-a nas košta osetno više, ali nemamo izlaza", kaže Nofal.

Neće da rade za minimalac 

Ugostitelji širom Nemačke uoči EP-a u svojoj zemlji teško nalaze novo osoblje, koje je delom napustilo branšu tokom pandemije koronavirusa.

Sindikat radnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i da se velikim delom nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

"To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zbog kojeg osoblje okreće leđa ugostiteljstvu", saopštio je NGG.

Ugostitelji svojim zaposlenima plaćaju oko 13 evra po satu za konobare.

Izbeglice nepodobne za rad u ugostiteljstvu?

Udruženja ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u "akademizaciji" društva i demografskim promenama.

Kritičari socijalne politike aktualne vlade ukazuju na to da je i milione izbeglica koje su od 2015. stigle u Nemačku teško pridobiti za ove poslove jer su uglavnom socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu. Osim toga, izbeglice i azilanti uglavnom ne barataju nemačkim jezikom u dovoljnoj meri da bi radili direktno s mušterijama.

Uprkos problemima s osobljem, ugostitelji i hotelijeri očekuju pozitivni bilans predstojećeg EP-a u Nemačkoj i slične povoljne efekte kao i tokom održavanja Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj.

"Čak i ako svi hoteli i ugostiteljski objekti ne povećaju promet direktno zbog EP-a, ne treba podceniti pozitivnu atmosferu i plus za Nemačku kao turističko odredište", kaže Ingrid Hartges, direktorka krovnog udruženja ugostitelja i hotelijera Dehoga.

Dvostruko više cene smeštaja

I dok hoteli dosad ne beleže eksploziju rezervacija u danima kada se u gradovima gde se nalaze igraju utakmice, platforma Airbnb beleži dvostruko veći broj rezervacija u poređenju s istim periodom prošle godine, i to usprkos činjenici da su vlasnici smeštaja drastično povećali cene.

Tako za najjednostavniji apartman u proseku treba izdvojiti oko 180 evra za noć, dok sobe u proseku stoje oko 90 evra. Najviše stranih gostiju dolazi iz Velike Britanije.

(M.A./EUpravo zato/Index.hr)