Kako nije imao dovoljno radnika, vlasnik kafića u centru Aoste je dao oglas i ponudio vaučer od 300 evra svakome ko uspe da mu pronađe konobara.

Situacija iz Aoste, gradića na severozapadnom delu Italije, blizu granice sa Francuskom i Švajcarskom, oslikava trenutno stanje na tržištu radne snage u ovom delu Evrope.

Ponudu za posao objavio je na društvenim mrežama:

"Da li imate rođaka ili prijatelja koji nije baš društven? Javite nam i pošaljite biografiju. Ako bude angažovan rado ćemo vam se zahvaliti na pomoći, dajući vam vaučer od 300 evra koji možete da potrošite u 'Sent butu' ili 'Bloker storu'".

Luka Tentoni je kazao kako više ne zna na koji način da pronađe zaposlene.

"Postavili smo oglase, uložili brojna ulaganja na specijalizovane sajtove i društvene mreže, ali u ovom trenutku, dobili smo samo jedan odgovor", rekao je razočarani Luka.

Kako je dodao, svestan je da je u mnogim mestima slična situacija, što primećuje iz razgovora sa kolegama. Ovih dana radnici se raspituju samo da rade vikendom. Iako nude stalan posao, izgleda da nikoga nije briga.

"Sve je počelo da se menja od oktobra 2023. godine. Već smo imali početne poteškoće sa zatvaranjem `Via Garibaldi`, onda je jedna osoba otišla u Švajcarsku, drugi su odlučili da promene svoj život i tako smo morali da smanjimo broj radnih sati nedeljno. Nakon lokdauna smo imali rast od 25 odsto, a sada smo na minus 50 odsto", objašnjava vlasnik lokala.

(EUpravo Zato/BIZLife/Politika)