Uprkos relativno dobrom učinku Nemačke u poslednjem kvartalu, Međunarodni monetarni fond veruje da i dalje ostaju problematična strukturna pitanja kao što su starenje i nedostatak investicija.

Druga procena za kvartalni izveštaj o bruto domaćem proizvodu (BDP) evrozone objavljena je u sredu ujutru, na 0,3% u K1 2024, prema Eurostatu, u skladu sa tržišnim procenama.

Ovo je takođe bio korak više u odnosu na prethodna dva kvartala od -0,1%. U prvom kvartalu 2024. evrozona je imala najjači BDP od K3 2022.

Nemački BDP se posebno snažno vratio, popevši se na 0,2% sa -0,5% u prethodnom kvartalu. Ovo je verovatno bilo zbog povećanja izvoza, kao i zbog snažne proizvodnje na početku godine. Iako je zemlja navodno doživela blagu recesiju krajem prošle godine, ona nije bila tako loša kao što se ranije očekivalo.

Međutim, Nemačka se i dalje bori sa problemima kao što su starenje, nedovoljna ulaganja i birokratija, koje je možda teže rešiti.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) mešavina strukturnih i privremenih pitanja doprinela je razočaravajućem učinku zemlje u poslednjih nekoliko meseci.

MMF je na svom veb sajtu rekao istakao:

„Privremeno, kada je inflacija porasla, potrošači su smanjili kupovinu. Evropska centralna banka je takođe podigla kamatne stope kako bi sprečila veću inflacija, što je zauzvrat depresiralo stambenu izgradnju i druge sektore osetljive na kamatu. Rebalans globalne tražnje nakon pandemije od industrijskih proizvoda ka uslugama takođe je bio nepovoljan za nemačku privredu koja je intenzivna u proizvodnji", stoji na sajtu MMF-a.

Ipak, kako se ističe, dobra vest je da bi ovi privremeni udarni vetrovi trebalo da postepeno nestanu tokom naredne godine ili naredne dve.

Loša vest je da će spori rast produktivnosti verovatno ostati, bez reformi, dok će se drugi - starenje stanovništva - ubrzati oštro, takođe se navodi.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)