Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini ukinulo je zabranu proizvoda koji se iz centralne Srbije plasiraju na tržište na Kosovo i Metohiju, prenose mediji na albanskom. Uklanjanje mera zabrane srpske robe važiće samo za administrativni punkt Merdare. Mere zabrane ostaju na snazi na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom.

U Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti, jer su, kako je tada saopšteno, ilegalno prešli administrativnu liniju.

Vlada u Prištini saopštila je tada da sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na KiM.

Mera bezbednosti je tada donekle ublažena tako što je dozvoljen plasman sirovina i poluproizvoda iz centralne Srbije, potrebnih za finalnu proizvodnju na KiM.

Kurti potvrdio

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je ukidanje mere zabrane uvoza srpske robe, ali samo kada je u pitanju prelaz Merdare.
"Danas prepodne ministar unutašnjih poslova je pisao direktora carine da se na jednom od graničnih prelaza ukloni mera bezbednosti da se promeni kontrolom robe, ali samo na Merdare, jer da bismo imali kontrole na svim graničnim prelaze treba da dobijemo te skenere koje kupujemo sami", rekao je Kurti na pitanje novinarke Kosovo onajna zašto se mera primenjuje samo na Merdaru.

Novom odlukom, koju je nadležnim institucijama danas prosledio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, zabrana uvoza ovih proizvoda biće zamenjena "detaljnom kontrolom” kamiona koji ulaze iz centralne Srbije, piše RTS.

Mere zabrane ostaju na snazi na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom.

Nemačka je zapretila vlastima u Prištini neučešćem na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukinu zabranu robe iz centralne Srbije.

Evropska unija je takođe nekoliko puta apelovala na prištinske vlasti da ukinu zabranu uvoza proizvoda. Jedan od poslednjih apela došao je od šefa Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaša Sunjoga koji je u maju pozvao kosovske vlasti da što pre ukinu zabranu uvoza robe iz Srbije na Kosovo i istakao da evropski razvojni plan podrazumeva napredak i slobodno kretanje ljudi i roba.

On je na forumu Evropskog saveta investitora (EIC) u Prištini rekao da partneri u regionu mogu imati velike koristi od razvojnog plana Evropske unije (EU), ali da će za Prištinu i Beograd postojati neki dodatni uslovi, kako bi se konstruktivno angažovali uz merljiv napredak i opipljive rezultate u normalizaciji odnosa.

"S tim u vezi, slobodno kretanje robe, usluga i radnika je u velikoj meri zastupljeno u razvojnom planu. Zato ohrabrujemo Kosovo da što pre ukine zabranu na srpske proizvode", rekao je tada Sunjog.

(JA/EUpravo zato/RTS)