Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka ocenio da su imali "otvoren i korektan" razgovor.

Vučić je na Instagramu naveo da je sa Lajčakom imao "otvoren i korektan razgovor o situaciji na Kosovu i Metohiji i gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva, izazvanim konstantnim pritiscima i samovoljom vlasti u Prištini".

Implementacija Briselskog sporazuma i formiranje ZSO

"Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština", naveo je Vučić.

"Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština", naveo je Vučić.

Kako je dodao, EU je kao glavni posrednik u ovom procesu u Srbiji imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera. "Za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti", poručio je Vučić.

O sastanku se oglasio i Lajčak, na društvenoj mreži X.

On je napisao da je u Beogradu imao otvorenu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o trenutnom stanju u dijalogu.

"Dogovorili smo se o narednim koracima za predstojeći period", naveo je Lajčak.

Sa Lajčakom su razgovarali i Marko Đurić i Petar Petković.

ZSO jedini put za normalizaciju odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa specijalnim izaslanikom poručio je da je formiranje Zajednice srpskih opština jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

On je na svom Instagram nalogu objavio da je sa Lajčakom razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji "u svetlu brojnih eskalatornih poteza na štetu srpskog naroda" koje, kako je kazao, svakodnevno povlači premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Petković je Lajčaku preneo čvrstu opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga "u kojem je jedino moguće tražiti kompromisna i održiva rešenja na prostoru KiM, nasuprot jednostranim i nasilnim potezima kojima pribegava Priština".

"Formiranje Zajednice srpskih opština onako kako je dogovoreno u Briselu, ostaje jedini put napred kojim je moguće postići normalizaciju odnosa. A na Kurtijeve trikove i pokušaje manipulacije nećemo nasesti", napisao je Petković.

Kurtijeva vlast napada proces dijaloga

Prethodno se sa Lajčakom sastao i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Ministarstvo je saopštilo da je Đurić ukazao da Kurtijeva vlast kontinuirano napada proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU i primenjuje mere represije koje vode ka stvaranju monoetničkog Kosmeta, čime se direktno podrivaju ciljevi međunarodne zajednice. 

On je sagovorniku preneo da Beograd podržava Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila EU, i nastavlja da insistira na punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kao i svega dosad dogovorenog uz posredovanje EU.

Miroslav Lajčak je saopštio da je da je tokom posete Kosovu i Metohiji, razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice o situaciji na terenu.

Lajčak se dan pre, u Prištini sastao sa komandantom Kfora, general-majorom Ozkanom Ulutašom, s kojim je, kako je saopštio Kfor, analizirao "vrlo blisku saradnju i redovnu koordinaciju između Kfora i EU na terenu" i razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa koje utiču na bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice na KiM.

 Razgovarao je i sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem o konkretnim koracima radi ubrzavanja primene Briselskog sporazuma.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)