Na svim glavnim tržištima Evropske unije je zabeležen značajan međugodišnji rast prodaje automobila, u Španiji za 23,1 odsto, Nemačkoj 19,8 odsto, Francuskoj 10,9 odsto, Italiji 7,7 odsto, navodi se u saoštenju Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

U aprilu je registrovan najveći broj novih vozila na benzin i to 36 odsto, slede hibrid-električna vozila (HEV) 29,1 odsto, automobili na dizel 12,9 odsto, električna vozila na baterije (BEV) 11,9 odsto.

Ovaj rast se delimično može objasniti činjenicom da su se automobile prodavali dva dana više u odnosu na isti mesec prošle godine, kada su uskršnji praznici pali u aprilu, navodi se u saopštenju.

Broj registrovanih električnih vozila na baterije u aprilu je porastao za 14,8 odsto međugodišnje, na 108.552 automobila.

Udeo hibrid-električnih vozila (HEV) je osetno porastao na međugodišnjem nivou, pošto je u aprilu 2023. iznosio 24,9 odsto.

Prema analiti za prva četiri meseca 2024, broj novih registrovanih automobila u EU porastao je za 6,6 odsto međugodišnje na skoro 3,7 miliona vozila, navodi ACEA na svom vebsajtu.

Kako piše ACEA, trenutno stanje u automobilskom sektoru je takvo da u nemu radi 12,9 miliona Evropljana. Od ovog sektora evropske vlade od poreza prihoduju 392,2 milijarde evra. Preko 7 odsto BDP-a EU generiše automobilska industrija.

(JA/EUpravo zato/ACEA)