Na putevima Srbije je 2019. došlo do brojnih promena puštanjem u rad novih naplatnih stanica na Koridoru 10 i ukidanjem nekih starih. Nakon toga je usledilo povećanje, a onda i usklađivanje cena, zatim uvođenje novih naplatnih stanica, kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Od sredine januara 2020. naplatne rampe Niš i Doljevac prestale su sa radom, dok su uvedene nove naplatne stanice, i na istočnom i na južnom kraku Koridora 10, piše Nikana.gr.

Nove naplatne rampe su Niš jug i Prokuplje na južnom kraku Koridora 10, ali i Niš sever, Niš istok i Niš Malča, Bela Palanka, Pirot zapad i Pirot istok na istočnom kraku Koridora. Time je uveden zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa (južni krak Koridora 10) odnosno od Beograda do Dimitrovgrada (istočni krak Koridora 10).

Za one koji na put kreću u Grčku preko Severne Makedonije iz Beograda do Preševa, 2024. će putarina iznositi 1.720 dinara.

Iz Novog Sada ukupan iznos putarina u Srbiji je 2.010 dinara, a putnici koji u Grčku polaze iz Subotice plaćaće 2.450 dinara u jednom pravcu. Put do Severne Makedonije iz Niša ove godine stajaće vas od 700 do 790 dinara, u zavisnosti od toga koji izlaz izaberete.

Putarine u Severnoj Makedoniji

Od marta 2020. u Severnoj Makedoniji je sa radom počela i peta naplatna rampa. U najavi je uvođenje još jedne naplatne stanice.

Za sada su aktivne:

  • Prva – (Romanovce, Miladinovce – Kumanovo), koja se nalazi na 16km od granice. Putarina košta 60 denara , ili jedan evro ukoliko nemate denare.
  • Druga naplatna rampa (Otovica, Veles – Petrovec), nalazi se nešto pre Velesa, nakon 63km od ulaska u Severnu Makedoniju. Putarina košta 80 denara , odnosno 1,5 evra.
  • Treća naplatna rampa (Stobi, Veles – Gradsko), nalazi se neposredno pre isključenja za Prilep i Bitolj, oko 88 km od ulaska u Severnu Makedoniju. Putarina ovde iznosi 60 denara, tj. 1,5 evra.
  • Četvrta, najnovija, naplatna rampa je nešto ispred Demir Kapije (Demir Kapija, Gradsko – Demir Kapija) i cena putarine je 80 denara (1,5 evra), dok je peta kod Đevđelije, gde je cena putarine najviša i iznosi 100 denara, odnosno 2 evra. Ukupan iznos putarina kroz Severnu Makedoniju je 380 denara (7,5 evra).

Putarine u Grčkoj

Od 1. januara povećane su cene putarina u Grčkoj u proseku za 7-7,5 odsto.

Put od Soluna do Atine, za standardni porodični automobil poskupeće 2,20 evra i koštaće 33,55 evra. Prosečno povećanje se kreće od 0,10 evra (za motocikle) do 4,5 evra (za autobuse sa više od 40 sedišta na mostu Rio-Antirio). Ovo povećanje se ne odnosi na auto-puteve Atiki Odos i Egnacija Odos.

Automobili na grčko-bugarskoj granici
Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Automobili čekaju na grčkim prelazima

Na oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni, nalazi se prva naplatna rampa, gde putarina iznosi 2,40 evra.

Svi koji letuju na Halkidikiju, platiće još jednu dodatnu putarinu na novoj naplatnoj stanici i to na obilaznici kod Soluna, u iznosu od 0,55 evra, što ukupno iznosi 2,95 evra tj. 3 evra.

Ko letuje na Lefkadi, moraće da spremi ukupno 16.90 evra. Oni koji ove godine odluče da letuju na potezu Sivota – Parga – Vrahos – Preveza putarine u Grčkoj će ga koštati 13.25 evra.

Ako letujete u Solunskoj regiji, odnosno u Stavrosu, Asprovalti, Vrasni od ove godine imate četiri naplatne rampe od ulaska u Grčku, a ukupna cena putarina do Asprovalte iznosi 7.45 evra.

One koji letuju na Tasosu i Kavali, očekuje pet naplatnih rampi, a ukupna cena putarina u Grčkoj za odlazak na Tasos je 8.55 evra.

Put preko Bugarske

U Srbiji je od 1. januara 2018. uvedena i naplatna rampa kod Dimitrovgrada tako da je sada cena putarine za deonicu Beograd-Dimitrovgrad 1.490 dinara za prvu kategoriju vozila.

naplatna stanica u Srbiji
Mondo 

Cena putarine za deonicu Niš – Dimitrovgrad zavisiće od mesta/naplatne stanice na kojoj se vozilo uključuje na auto-put.

  • Ukoliko se vozilo uključi na stanici “Niš sever”, a isključi na “Dimitrovgradu”, platiće putarinu od 480 dinara za automobile i kombi vozila.
  • Ukoliko se vozilo uključi na naplatnoj stanici “Niš istok”, a uključi na “Dimitrovgradu”, putarina je 450 dinara za pomenutu kategoriju vozila.

Ukoliko krenete na put do Grčke iz Novog Sada i putujete preko Bugarske, putarina kroz Srbiju će vas koštati 1.760 dinara, dok će cena putarine od Subotice do Dimitrovgrada iznositi 2.210 dinara.

Cene vinjeta kroz Bugarsku

– vikend - od petka u 12 do nedelje u 23:59 – 10 BGL (5€)

– važnost 7 dana – 15 BGL (8€)
– važnost mesec dana – 30 BGL (15€)
– važnost 3 meseca – 54 BGL (28€)
– važnost 12 meseci – 97 BGL (50€)

Naravno, za vožnju preko Bugarske je obavezna i vinjeta.

Novina na severu Grčke je naplatna rampa kod Promahonasa, za one koji putuju preko Bugarske u Grčku, na Tasos ili u regiju Kavale. Putarina se naplaćuje od ove godine i cena je 2,4 evra.

Od sredine januara 2020. postoji još jedna naplatna stanica (Strimoniko) između Soluna i Seresa, gde putarina iznosi jedan evro, za sve koji se odluče na putovanje ovom deonicom do Soluna ili Halkidikija.

(N.P./EUpravo Zato/Nikana.gr)