Severna Makedonija je dobila prvu predsednicu u istoriji zemlje, a Gordana Siljanovska-Dajkova je već na inauguraciji uspela da naljuti Grčku.

Ona je zemlju tokom polaganja zakletve nazvala samo "Makedonija", bez dodatka "Severna" što je navelo grčku ambasadorku Sofiju Filipiduu da napusti ceremoniju.

Grčki ministar spoljnih poslova je nakon toga izdao saopštenje u kome je naveo da nova predsednica krši pravila sporazuma koji su dve zemlje potpisale i da se time umanjuju šanse Severne Makedonije da pristupi Evropskoj uniji.

Micotakis reagovao

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

Micotakis je Iksu napisao da je Siljanovska-Davkova time prekršila Prespanski sporazum i ustav svoje države i odbacio, kako je naveo, "manipulacije" poput onih kojima je Siljanovska počela svoj mandat. On je pozvao Siljanovsku-Davkovu da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia Grčki premijer Kirijakos Micotakis

"Kategorički izjavljujemo da nećemo prihvatiti slične lapsuse. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja izazova", naveo je Micotakis.

Oglasila se i predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen.

"Kako bi Severna Makedonija nastavila uspešan put ka pridruživanju Evropskoj uniji, veoma je važno da zemlja ostane na putu reformi i u potpunosti poštuje obavezujuće ugovore, uključujući i Prespanski sporazum", navela je na mreži Iks, misleći na dogovor iz 2018. između Severne Makedonije i Grčke.

Nekoliko sati kasnije, fon der Lejen je čestitala novoj predsednici.

"Gordana Siljanovska-Davkova, čestitam što ste postali prva žena na čelu Severne Makedonije. Na funkciju stupate u ključnom trenutku jer Vaša zemlja napreduje u reformama i nastavlja put ka EU. Radujem se saradnji sa Vama", poručila je.

Korišćenje imena Makedonija je izazvalo snažnu grčku reakciju jer Atina smatra da su njihove severne komšije prisvojile grčki naziv i istoriju antičke Makedonije koja je postojala vekovima pre nego što su slovenski narodi zavladali tim prostorima.

Višedecenijski sukob je rešen 2018. kada je Skoplje pristalo da promeni ime države i izmene unese u Ustav. Grčka je potom podržala da Severna Makedonija uđe u NATO i prijavi se za članstvo u EU.

Prespanski sporazum je tada potpisala vlada levog centra, uprkos protivljenju desničarske opozicije kojoj pripada i Siljanovska-Davkova.

Profesorka pobedila na izborima

Ipak, opozicioni VMRO-DPMNE je prošle nedelje osvojio većinu na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Siljanovka-Davkova je šesti predsednik otkad je balkanska država 1991. stekla nezavisnost od Jugoslavije.

"Nisam mogla ni da zamislim da ću zadobiti poverenje više od 560.000 građana. I dalje ne mogu da verujem. Biću predsednica svih građana. Pokušaću da opravdam hiljade glasova koji nisu bili samo divni rođendanski poklon, već i najveća obaveza koju imam u mom životu. Vreme je za jedinstvo", kazala je nova liderka koja je zvanično obaveštena o rezultatima na svoj 71. rođendan.

Gordana Siljanovska-Davkova je rival Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji
Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia Gordana Siljanovska-Davkova je bila rival Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji

Tokom kampanje se fokusirala na ulogu žena u društvu, obećavajući da će "feminizovati i evropeizovati" zemlju.

"Uz pomoć žena, vi muški političari ćete se takođe promeniti i Makedonija će biti pristojno mesto za život", rekla je.

Ona je inače pravnik, a predavala je i na Univerzitetu.

Šta je sve dogovoreno Prespanskim sporazumom?

Prespanski sporazum je stupio na snagu 12. februara 2019. čime je ime države i zvanično promenjeno u Republika Severna Makedonija.

Potom su bile postavljene nove table na graničnim prelazima i aerodromima sa novim imenom države.

Međunarodni sporazum su potpisali tadašnji ministri diplomatije Republike Makedonije Nikola Dimitrov i Republike Grčke Nikos Kocijas 17. juna 2018. godine u grčkom selu Nivici na obali Prespanskog jezera.

Sporazum je potpisao i posrednik Organizacije ujedinjenih nacija za spor oko imena Makedonije Metju Nimic.
Time je zamenjen Privremeni sporazum potpisan u Njujorku 13. septembra 1995. godine.

Dogovoreno je da Republika Makedonija postane Republika Severna Makedonija, odnosno neformalno Severna Makedonija, a Grčka bi priznala državljanstvo kao makedonsko/državljanin Republike Severne Makedonije i složila bi se sa tim da službeni jezik države bude makedonski jezik.

(EUpravo Zato/AP)