Takmičenje u muškom triatlonu na Olimpijskim igrama u Parizuodloženo je za sredu, zbog toga što je voda u Seni i dalje previše zagađena, saopštili su organizatori. Muški triatlon je trebalo da se održi u utorak (30. jul). Dva treninga, u nedelju i ponedeljak, već su odložena zbog zagađenja. 

"Obilne kiše koje su padale u petak i subotu u Parizu uticale su na kvalitet vode sa zabeleženim vrednostima koje su veće od prihvatljivih granica na određenim mestima duž rute", saopštili su organizatori.

Događaj ili promašaj veka?

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekla je francuskom informativnom kanalu CNEVS da su zvaničnici "apsolutno spokojni u vezi sa svim ovim". Planovi koje su imali kako bi kontrolisali nivoe bakterija u reci bili su efikasni, ali vreme je van njihove kontrole, rekla je ona.

Organizatori su nakon odlaganja treninga istakli da je rezervni plan da se odloži događaj i da će, ako povećan nivo bakterija i dalje bude bio prisutan, plivački deo trke neće biti održan i sportisti će se takmičiti u duatlonu.

Plivanje u Seni je inače, zabranjeno više od jednog veka velikim delom zbog lošeg kvaliteta vode. Organizatori su uložili 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara) da pripreme reku uoči Olimpijade.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo nedavno je čak i zaplivala u reci kako bi istakla napore uložene u čišćenje Sene i pokušala da dokaže da je voda bezbedna. Isto je uradila i francuska ministarka sporta. Ona je ranije istakla kako će takmičenja u Seni biti događaj veka i da to mora da se dogodi zbog francuske baštine.

Prema novom rasporedu, trka za muškarce će biti održana u sredu od 10.45, posle takmičenja za žene, koje počinje u 8.00.

Šta je triatlon?

Triatlon, inače, je jedan od najmlađih sportova na Igrama, a ova disciplina se sastoji od plivanja na 1.500 metara, vožnja biciklom u dužini od 40 kilometara i trčanje na 10 kilometara.

 Francuska lošija u odnosu na EU

Francuska zaostaje za prosečnom ocenom Evropske unije za vrhunske uslove vode za kupanje, piše BBC.

Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu (EEA), oko 75 odsto francuskih voda za kupanje ocenjeno je kao "odlično" 2023. godine u poređenju sa 85 odsto u celom evropskom bloku.

Iako je bilo bezbedno kupati se u većini voda za kupanje u EU, priobalne vode su generalno bile bolje od reka i jezera, navela je agencija u svom izveštaju objavljenom u maju.

Kipar je na vrhu tabele sa 97,6 odsto vode za kupanje odličnog kvaliteta, a slede Austrija sa 96,9 odsto i Hrvatska sa 96,7 procenata.

EEA se posebno osvrnula na projekat čišćenja Sene od 1,4 milijarde evra, sa posebno izgrađenim bazenom za skladištenje kišnice.

To postrojenje može da uskladišti količinu vode jednaku 20 olimpijskih bazena, što je deo mehanizma za zaustavljanje kanalizacije koja otiče u Senu tokom obilnih padavina.

(JA/EUpravo zato)