Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera plivala je u pariskoj Seni kako bi pokazala da je reka dovoljno čista da se u njoj, u vreme Olimpijskih igara, održe takmičenja u daljinskom plivanju i plivački deo triatlona.

Ranije je ministarka izjavila kako će takmičenja u Seni biti događaj veka i da to mora da se dogodi zbog francuske baštine.

Plivačka nadmetanja u Seni su se tokom Olimpijskih igara u Parizu održala 1900. godine.

Ovog leta se, pak, mnogo pričalo o čistoći reke.

Poslednjih nedelja su mnoga istraživanja i analize pokazale da ne zadovoljava u potpunosti higijenske standarde za plivanje, a glavni razlog su bile učestale padavine u Parizu. Poslednjih dana prevladavaju suvlji uslovi na tom području što je smanjilo nivo zagađenja, a prognoze najavljuju da bi trebalo da se zadrži suvo vreme.

"Sva merenja u poslednjih 12 dana su pokazala da je reka pogodna za kupanje", izjavio je Pjer Rabadan, predstavnik pariskih gradskih vlasti, koji je dodao da se organizatori ne boje otkazivanja takmičenja na Seni, ali da postoji mogućnost određenih prilagođavanja.

Plivanje u reci Seni obećala je i pariska gradonačelnica An Idalgo. Olimpijske igre počinju 26. jula i traju do 11. avgusta.

(EUpravo Zato/Index.hr)