Prema podacima britanske kompanije NatWest Rooster Money koja izdaje debitne kartice namenjene deci, manje je verovatno da će roditelji sa finansijskim poteškoćama davati deci nedeljnu naknadu nego prethodne godine. Ali deca i mladi doprinose sama svojim prihodima, zahvaljujući obavljanju drugih poslova kod kuće i za sebe, navodi se u istraživanju.

To povećava ukupni nedeljni prihod za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu na nešto više od 10 evra, procenjuje se u izveštaju.

Nalazi su zasnovani na podacima dobijenim na uzorku od 300.000 dece uzrasta između 6 i 17 godina koja koriste NatWest Rooster Money aplikaciju za džeparac. To, dakle, može biti samo procena i ne uključuje decu koja uopšte ne primaju novac, piše BBC.

To sugeriše da sve manji procenat porodica, sudeći po deci koja koriste aplikaciju, sada daju džeparac svojoj deci kao deo redovne rutine.

Prema ovim podacima, oko 30 odsto roditelja daje redovni džeparac, u poređenju sa 32 odsto godinu dana ranije, pri čemu su deca najčešće primala novac subotom.

Veći procenat od toga dobija novac za kućne poslove - oko 40 odsto - iako je i to manje u odnosu na 47 odsto prethodne godine. Najprofitabilniji poslovi su košenje travnjaka, pranje automobila, pranje prozora i rad u vrtu, prema izveštaju.

Mladi preduzetnici

Postoje i deca koja zarađuju sopstveni prihod, uglavnom tako što raznose novine i preprodaju svoje stvari, navodi se u izveštaju.

BBC je razgovarao sa grupom mladih koji pohađaju omladinski klub i koji kažu da razvijaju preduzetnički duh.

"Ne dobijam baš džeparac, ali imam svoj mali biznis [nanošenje glitter tetovaža]. Do sada sam od toga verovatno zaradila oko 100 i nešto funti ", rekla je desetogodišnja Skarlet.

Devetogodišnja Holi je istakla:

"Svakog vikenda dobijem 1,50 funti i obavljam zadatke. Nameštam krevet, praznim mašinu za sudove, brišem prašinu, čistim svoju sobu, sklanjam odeću. Moja omiljena stvar na koju trošim novac su verovatno slatkiši".

(JA/EUpravo zato/BBC)