Dan od 24 časa mnogima od nas nije dovoljan. Toliko dnevnih aktivnosti stane u tih 24 sata da neretko poželimo da on traje koji minut ili sat duže. Jedan region Norveške je upravo ovo zatražio od Evropske komisije. Njihova ideja je da im dan traje 26 sati, a plan koji je promovisala lokalna gradonačelnica regiona u Arktičkom krugu u blizini ruske granice, ima za cilj da unapredi lokalne vrednosti, produži vreme za porodicu i privuče nove stanovnike u region.

Ideja je lepa, ali u praksi detalji ostaju, u najboljem slučaju - nejasni, piše Politico.

U svom pismu Evropskoj komisiji — koja je potvrdila da je primila zahtev — region traži od tela EU da naloži norveškim vlastima da odobre stvaranje vremenske zone sa 26-časovnim danima umesto 24-časovnim danima.

Kako bi nove vremenske zone funkcionisale u praksi? Venče Pedersen, gradonačelnica Vadsøa koja je napisala pismo, nije sigurna.

"Nismo mnogo razmišljali o tome. Sat će ići od 12 do 13… i moramo da vidimo kako će ovo ići. Mislim da neće reći "da", tako da nismo razmišljali o svim detaljima", iskreno je rekla.

Prema Pedersen, region se bori da privuče nove stanovnike. Ali gradonačelnica se nada da će se ovo promeniti prikazivanjem jedinstvenih vrednosti ovog područja.

"Kroz naš projekat 'MOREtime', cilj nam je da proslavimo i promovišemo ovaj jedinstveni način života, nudeći pojedincima priliku da uživaju u kvalitetnijem vremenu angažovanju u aktivnostima kao što su ribolov, lov, učenje novih jezika ili jednostavno druženje sa voljenima", istaknuto je u pismu.

"Šta je dobro u životu ovde? Vreme", rekla je ona za Politico.

Produžavanjem dužine dana, Pedersen se nada da će više ljudi biti inspirisano da se presele u udaljeni region. Osiguravanje naseljenosti ove oblasti je "važnije nego ikad" u svetlu ruskog rata protiv Ukrajine, dodala je Pedersen.

"Sviđa nam se naš način života i mislimo da bi to moglo biti veoma uzbudljivo, posebno za porodice sa malom decom. Mislim da je to mirniji i bolji svakodnevni život nego na primer u velikom gradu", priča.

Da li bi se to zaista moglo dogoditi?

Norveška nije članica EU, ali je zemlja deo Evropskog ekonomskog prostora (EEP). Dok EU pokušava da reši pitanje koje se tiče pomeranje sata zbog letnjeg i zmskog računanja vremena, drugo je pitanje da li ima ovlašćenja za stvaranje odvojenih vremenskih zona.

Prema zvaničniku Komisije, vremenske zone su stvar samih zemalja, tako da je malo verovatno da će EU moći da odobri zahtev regiona, navodi ovaj list.

Ipak, Pedersen se nada da će bar proširiti vest o jedinstvenosti severne Norveške.

"U tom pogledu mi smo jedan od najbogatijih regiona u Evropi jer […] imamo više vremena", rekao je Pedersen.