Poznati magazinski kulinarski sajt "Taste atlas" napravio je listu 100 najboljih torti u Evropi, među kojima se nalaze i tri iz Srbije.

U pitanju su neprevaziđena torta reforma, koja je zauzela 29. mesto, a samo dva mesta iza nje nalazi se Vasina torta. Na 72. mestu nalazi se lenja pita, koju zapravo više smatramo kolačem nego tortom, ali ipak su je uvrstili na listu.

Zanimljivo, čak devet torti među prih 10 je iz zemalja Evrope.

Ovo je prvih 10 na ovoj listi:

  1. Sernik, Poljska
  2. Kladkaka, Švedska
  3. Valaški frgal, Češka
  4. Medovik, Rusija
  5. Baskijski čizkejk, Španija
  6. Kaprese, Italija
  7. Pao de Lo de Ovar, Portugal
  8. Tenerina, Italija
  9. Savoia, Italija
  10. Dakuois, Francuska

Reforma je obavezna na proslavama

Torta reforma je bogat srpski višeslojni kolač. Sastoji se od korice od oraha i kremastog čokoladnog fila. Kora se pravi od belanaca, šećera i oraha, dok se fil priprema kombinacijom čokolade, žumanaca, šećera i putera.

Glazura je obično preostali fil dok se na tortu često kao ukras dodaju seckani orasi. Ovaj kolač je sastavni deo brojnih svečanosti i proslava u Srbiji, a veruje se da potiče iz perioda posle Drugog svetskog rata, piše Taste atlas.

Vasina torta - od tašte za zeta

Vasina torta je apsolutni klasik srpske kuhinje koji se sastoji od kore od oraha, kremastog fila od oraha, čokolade i pomorandže i dva dodatna preliva – šauma (mešavina belanaca, šećera i malo voda) i čokolada.

Kolač datira iz 1908. godine, kada ga je pripremala na poklon svekrva svom zetu Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju ženu odveo u Beč kako bi se porodila u boljim uslovima nego u Srbija. Treba napomenuti da su pomorandže bile pravo bogatstvo u Srbiji 1908. godine, što je jedan od glavnih razloga zašto je ova torta bila toliko dragocena i vredna.

Od tada je torta postala nezaobilazna u svakom srpskom domu, a redovno se priprema za svečane događaje poput rođendana i venčanja.

Lenja pita - lenja i jeftina

Lenja pita je tradicionalna srpska poslastica koja se sastoji od dva sloja kora sa, ili voćnim filom ili filom od orašastih plodova u sredini. Naziv jela se odnosi na činjenicu da je ova torta jeftina i jednostavna za pripremu.

Testo se sastoji od jaja, šećera, ulja, brašna, jogurta i praška za pecivo, dok se voćni fil može pripremiti sa jabukama, trešnjama, borovnicama i sličnim šumskim voćem. Veoma je popularna i verzija sa sirom, kao i ona sa filom od maka.

Kolač se tradicionalno služi isečen i posut šećerom u prahu.

(EUpravo zato/Taste Atlas)