Da li ste znali da su pazarske mantije, odnosno, tradicionalni način pravljenja ovog specijaliteta, uvršćeni 2012. na listu nematerijalnog nasleđa Srbije?
To je prepoznao i gastronomski sajt Taste Atlas koji je mantije stavio na prvo mesto najboljih srpskih jela.
Pazarske mantije ili sandžačke mantije su specijalitet gradske kuhinje sa područja Novog Pazara. To je jelo koje se pravi od lisnatog testa i nadeva od mlevenog mesa. U pitanju su mali komadi uvijene pite koji se ređaju jedan do drugog u veliki pleh.
Originalne mantije se prave samo od goveđeg mesa, a obično se mogu jesti uz jogurt dok su još vruće.
Na drugom mestu najboljih srpskih jela se nalazi leskovački domaći ajvar. Pravi se isključivo od lokalnih varijacija crvene paprike poput domaće kanije, kurtovkse kapije ili palanačkog čuda.
Paprike se peku na otvorenom plamenu, a onda se čiste, suše i polako peku.
Inače, Zavod za intelektualnu svojinu Srbije zaštitio je geografsko poreklo i ime ajvara još 2011. godine, a potom je usledilo i međunarodno priznanje ovom leskovačkom i srpskom brendu.
Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), sa sedištem u Ženevi, izdala je sertifikat o međunarodnoj registraciji imena porekla leskovačkog domaćeg ajvara.
Treće mesto je zauzela komplet lepinja. Kako se objašnjava, to je tradicionalna vrsta hleba koja je presečena napola i ispunjena kajmakom dok se na vrhu sve "zalije" jajetom. Uglavnom je vezana za užički kraj i Zlatibor, a veruje se da datira od pre Drugog svetskog rata. Ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, vlasnik pekare u ovom gradu.
Na listi najboljih srpskih jela nalaze se i leskovački roštilj, petrovački kulen, leskovački voz, užička pršuta, sarma, pljeskavica, burek sa sirom, bela čorba, pirotska peglana kobasica, krofne, pasulj i urnebes. Na poslednjem 72. mestu je pomenut i legendarni Index sendvič koji se može kupiti u Novom Sadu.
(EUpravo zato/Taste Atlas)