U Nemačkoj je počeo jedan od najznačajnijih festivala na svetu - Oktoberfest. Svake godine se tradicionalno održava u Minhenu, i traje od 16 do 18 dana a u centru pažnje su pivo i hrana, kao i dobar provod.

U pitanju je 189. festival po redu, zvanično je otvoren 21. septembra i trajaće do 6. oktobra. Predviđa se da će njime prodefilovati šest miliona ljudi.

Manifestacija je počela tako što je gradonačelnik Minhena, Diter Rajter tradicionalno ubacio slavinu u prvu bačvu piva, označivši 189. početak festivala. 

Mere bezbednosti

Ovogodišnji festival imaće pojačano obezbeđenje nakon smrtonosnog napada nožem u Solingenu, gradu udaljenom 470 kilometara severozapadno od Minhena.

U nasilju 23. avgusta tri osobe su poginule, a osam ranjeno, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Kao rezultat toga, organizatori su prvi put u istoriji Oktoberfesta dodali detektore metala u bezbednosni sastav, ali su rekli da nije bilo konkretnih pretnji.

Iako je ulaz na festival besplatan, sve ostalo je itekako skupo. Na primer, jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi idu - pivo. O ovoj se temi već naširoko priča, ali ne zbog kvaliteta i autentičnosti, već zbog visoke cene omiljenog pića mnogih na Oktobarfestu. Naime, cena krigle piva od litra košta od 13.60 do 15.30 evra, pa će mnoge pivopije morati malo da prikoče sa ispijanjem omiljenog pića kako ne bi ostali praznih džepova.

Oktobarfest
Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak, iako je pivo i ove godine u centru pažnje, ni hrana na čuvenom festival nije za zanemarivanje.

Poznato je da Nemci veoma ozbiljno shvataju kobasice, kojih ima čak 1.200 vrsta, piše Pun kufer. Oktoberfest je definitivno pravo vreme za istraživanje ovog dela nemačke gastronomije. Ovaj bavarski festival prvobitno je nastao kao svadbena proslava kralja Ludviga I 1810. godine. Centralni moto festivala je osećaj gemutlicha, što se prevodi kao 'sreća u dobrom društvu'.

Tradicionalna jela koja se serviraju tokom Oktoberfesta su Schweinshaxe (pečena kolenica) i Steckerfisch (riba sa roštilja), kao i naravno kobasice, na koje su domaćini posebno ponosni.

Cene variraju od šatora do šatora, ali otprilike: pola pileta košta između 15 i 23 evra, praseće pečenje od 20 do 30 evra, a kajzeršmarn (austrijsko jelo – drobljenac) između 12 i 22 evra. Najjeftinija kobasica košta 12 evra, a uglavnom im se cena kreće između 15 i 20 evra.

A sada o čuvenim kobasicama… Ovo su neke od onih za koje mnogi kažu da ih ne bi trebalo preskočiti.

Bratwurst

Možda najpoznatija kobasica se pravi od telećeg i svinjskog mesa i može biti sveža ili dimljena. Jede se kuvana ili sa roštilja, a po kojoj god recepturi je pripremljena, mora biti veoma sočna. Služi se uz perece, krompir i kiseli kupus.

Knackwurst

Ove kobasice su kratke i debele, uglavnom dimljene i prave se od kombinacije telećeg i svinjskog mesa. Sadrže i dosta belog luka, koji im daje karakterističan ukus. Jedu se i kuvane ili na žaru sa dosta senfa i kiselog kupusa.

Frankfurter Wurstchen

Kako samo ime govori, recept je poreklom iz Frankfurta, a kobasica je popularna u celom svetu, a posebno u Americi kao klasična hot-dog. Duguljasta i glatka kobasica ima blago dimljeni ukus. Uglavnom se pravi od svinjskog mesa. Za originalan doživljaj, posle kratkog kuvanja, trebalo bi ga staviti u pecivo sa senfom.

Weisswurst (Bockwurst)

Bela kobasica se smatra pravom kraljicom Oktoberfesta i tipično je bavarsko jelo koje se tradicionalno jede pre podne. Pravi se od kombinacije svinjskih leđa i telećeg mesa, a blagi ukus ima zbog začina. Najbolja je kad se kratko prokuva u ključaloj vodi, a postoji opasnost da će se prekupvati, što je moguće bideti ako popuca u sredini. Tradicionalno se servira u činiji sa toplom vodom i može se jednostavno oljuštiti pre jela. Bavarski slatki senf savršeno ide uz to.

Oktobarfest
Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Rekordan broj ljudi i milioni litra piva popijeno

Prošle godine zabeležen je rekord od 7,2 miliona posetilaca , a popijeno je 6,5 miliona litara piva. Ove godine se očekuje oko šest miliona poseta. Promena ima kada je u pitanju ponuda hrane, pa će tako biti veća dostupnost organskih i veganskih jela.

Uz jelo i piće, tu su i uzbudljive vožnje u luna parku,poput rolerkostera i panorame, a ove godine uvedeno je nekoliko novih atrakcija poput uzbudljivog "Kick Down" i "The Grand Carousel".

Osim toga, Oide Wiesen, tradicionalni deo Oktoberfesta, ove godine obeležava deceniju postojanja. Ovaj manji deo festivala predstavlja idealan spoj tradicionalnih nošnji i umuuzike za sve ljubitelje retro stila.

(JA/EUpravo zato)