Kako približavamo letu ili, u slučaju Srbije, još jednom prolećnom prazniku koji je prilika da se negde otputuje, razmišljamo i gde možemo da odemo i napravimo predah a da nas to ne košta mnogo. Jer, ne rastu samo temperature već i troškovi života za mnoge od nas širom Evrope.

Cene hrane i pića rapidno su rasle u proteklom periodu, izazvane pre svega globalnom krizom, ali i drugim faktorima poput rata u Ukrajini.  

Mogućnost da popijete piće ili dva u nekoj od bašti kafića i restorana je omiljena aktivnost za mnoge, ali često visoke cene mogu da nam pokvare ili spreče taj užitak.

Novo istraživanje pokazuje da cena krigle piva može biti zapanjujuće različita u zavisnosti od toga gde u Evropi izaberete da je popijete.

Nemački veb-sajt za poređenje putovanja i rezervacije na mreži Omio je uradio istraživanje i otkrio da pojedini evropski glavni gradovi služe najjeftinije pinte piva, tako da možete kombinovati razgledanje sa pićem osveženja na suncu.

Koji glavni gradovi u Evropi nude najpristupačnije cene piva?

Za nešto više od 1 evra, Minsk je dom najisplativije krigle na celom kontinentu.

Glavni grad Belorusije je poznat po mestima uključujući Muzej Strana Mini i njegov Trg pobede. Iako je putovanje tamo trenutno malo teško, to je grad koji možete dodati na svoju listu gradskih odmora, posebno ako vam se sviđaju cene od 1,05 evra po pinti piva.

Krenite na jug u Moldaviju i naći ćete drugo najpristupačnije mesto.

Sa samo 1,29 evra u proseku, ponuda Kišinjeva takođe može biti zanimljiva.

Dok ste tamo, ima mnogo toga što možete posetiti i doživeti, uključujući posete Arcul De Triumf, Kišinjevsku katedralu i Centralni park Stefana Velikog.

Kišinjev je takođe poznat po velikom izboru pabova i barova u ponudi, što znači da ćete biti u prilici da birate prilikom osluke gde da se uputite na pivo.

Možda ne iznenađuje da se najpristupačnije ponude često mogu naći u glavnim gradovima van utabanih staza za mnoge turiste.

Baku u Azerbejdžanu, Tbilisi u Gruziji i glavni grad Jermenije Jerevan takođe "vruće tačke" za jeftino osveženje pivom po ceni od 1,35 evra, 1,69 evra i 1,83 evra.

Ako želite da se držite bolje utabanih destinacija, onda postoje opcije i za više turističkih putovanja.

Na broju šest na listi je popularna destinacija i naša komšijska zemlja - Bugarska sa impozantnom prestonicom, Sofijom.

Prosečna krigla Sofiji košta samo 1,93 evra. Pristupačne cene ovog pića, ali i šarmantan grad sa obiljem kultnih mesta, može biti pravi izbor za vas. Obavezno za posetiti su kultna mesta kao što je katedrala Svetog Aleksandra Nevskog ili bezbrojni gradski termalni i mineralni izvori.

Krigla piva će vas takođe koštati 1,93 evra u Skoplju.

Naša susedna, Severna Makedonija nije samo dom za drugi najveći broj planina na svetu, već je sve više destinacija za turiste koji žele da istraže često nedovoljno cenjeni region Balkana.

Priština na Kosovu i glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo su na osmom i devetom mestu na listi, sa cenom krigle od 1,99 evra, odnosno 2,04 evra.

Na poslednjem, desetom mestu - ali i dalje veoma pristupačna ponuda je Prag.

Glavni grad Češke je jedna od najpopularnijih destinacija u istočnoj Evropi, tako da, ako želite da posetite neko mesto sa dugo formiranom turističkom industrijom, to je odličan izbor. Još bolje, krigle piva u proseku koštaju samo 1,86 evra, što znači da možete da obiđete sve znamenitosti i da vam ostane novca za piće na kraju dana.

(M.A./EUpravo zato, Euronews.com)

Mogućnost da popijete piće na otvorenom - ili dva - je omiljena aktivnost za mnoge od nas, ali često visoke cene mogu biti odbačene.