Mora Vagei je riimsko vojno utvrđenje na Dunavu u Srbiji, koje se nalazi na preliminarnoj listi svetske baštine.

To je četvorougaono utvrđenje, dimenzija 18,5 puta 18,5 metara.  Izgradili su ga Rimljani, a istraživanja su pokazala da je ova lokacija bila naseljena i mnogo ranije.

„Utvrđeno je da je na ovom lokalitetu život tekao od neolita, praktično i da je prvo utvrđenje antičko sagrađeno u prvom veku, kasnije je porušeno, pa je onda obnovljeno krajem trećeg i početkom četvrtog veka i napokon zadnja obnova je uradjena u šestom veku u vreme Justinijana“, naveo je Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik.

Utvrđenje Mora Vagei bilo je i deo projekta regonosciranja desne obale Dunava od Prahova do Kladova, ali i uređenja projekta raščišćavanja koji su sprovedeni u periodu od 2016. do 2019. godine.

Prema Janjićevim rečima, ovo je prvi objekat u Negotinskoj opštini koji je proglašen izuzetnim kulturnim dobrom.

"Negotin već ima dva kulturna dobra od velike važnosti, to su Hajduk Veljkova barutana i pivnice, a ovo je jednu stepenicu iznad. Vlada Republike Srbije je procenila da je ovo jako važno, a kažem jako važno zato što je 2015 Vlada Republike Srbije perticipirala kod UNESKO-a za stavljanje Rimske utvrđene granice, odnosno desne obale Dunava, od Bezdana do ušća Timoka u Dunav na tentativnu odnosno preliminarnu listu Ujedinjenih Nacija“.

Janjić kaže da je cilj da se to sve kao turistički potencijal iskoristi i da jednog dana tu dođu i stranci koji će po nekoliko dana provoditi na desnoj obali Dunava.

"Da mogu da se dive svemu ovome što jeste čovek, odnosno homosapiens stvarao u zadnjih devet hiljada godina“, istakao je Janjić.

Tokom 2021 i 2022. godine na ovom projektu završeni su svi radovi rekonstrukcije i rekonzervacije u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture "Niš" iz Niša.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)