Slučaj koji izaziva pitanja - Da li je ovo moguće? ili -Verovali ili ne! - odjeknuo je širom Evrope otvarajući ponovo pitanje kako se odnosimo prema kulturno-istorijskoj bašini.

Naime, drevni sarkofag koji datira iz rimskog doba otkriven je na plaži u Bugarskoj gde je stajao kao dekor na ovom crnomorskom letovalištu.

Nakon tog otkrića, arheolozi iz Regionalnog istorijskog muzeja u Varni ispitali su antički artefakt, identifikujući njegovu bogatu ornamentiku kao deo „sarkofaga sa vencima" iz rimskog doba.

Sarkofag je napravljen od školjkastog krečnjaka, karakterističnog za severozapadnu Bugarsku. Sadrži složene reljefne ukrase na sve četiri strane, uključujući vence, životinjske glave, rozete i labris.

Uprkos svojoj istorijskoj vrednosti, fotografije na društvenim mrežama otkrile su da se sarkofag neko vreme koristio kao bar u popularnom klubu na plaži, što je izazvalo zabrinutost za očuvanje bugarske kulturne baštine.

Arheolog Aleksandar Minčev rekao je da svi arheološki artefakti po zakonu pripadaju državi, bez obzira gde i kako su pronađeni. On je pozvao na istragu o tome kako je sarkofag završio na plaži, sugerišući da ovo možda nije izolovan incident.

Otkriće je izašlo na videlo kada je bivši policajac primetio sarkofag na plaži dok je bio na odmoru u Varni i to prijavio lokalnim vlastima.

Slučaj je prosleđen Okružnom tužilaštvu u Varni, zbog čega je pokrenuta pretkrivična istraga. Uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova i teške opreme, sarkofag je prevezen u Arheološki muzej Varne na dalje ispitivanje.

Slučaj je izazvao dosta polemike oko očuvanja kulturnog nasleđa u Bugarskoj i potrebi zaštite i pravilnog skladištenja arheološkog blaga.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)