Lokaliteti na listi smatraju se izuzetnim univerzalnim vrednostima i imaju najviši nivo zaštite nasleđa u svetu, a sada ih je ukupno 1.223 mesta koja se nalaze širom sveta.

Dodate lokacije za 2024. godinu uključuju drevni rimski put u Italiji i peščane dine u Brazilu, ali i još mnogo fascinantnih lokaliteta. 

Ovo je samo nekoliko njih od ukupno 24 novih lokaliteta.

Beijing Central Axis - Kina

Ovo je kompleks koji prolazi kroz centar Pekinga koji je prvi put osnovan 1271. godine, a sastoji se od nekadašnjih carskih palata i vrtova, objekata za žrtve, ceremonijalnih i javnih zgrada.

„Lokacija, raspored, urbani obrazac, putevi i dizajn predstavljaju idealnu prestonicu kao što je propisano u Kaogongjiju, drevnom tekstu poznatom kao Knjiga raznovrsnih zanata", navodi UNESCO.

Târgu  Jiu- Rumunija

Spomenik Targu Jiu dizajnirao je 1937-1938 Konstantin Brankuši, revolucionarni pionir modernizma, u čast onima koji su dali svoje živote braneći grad tokom Prvog svetskog rata.

Targu Riu, Rumunija
Jean-Christian Tirat/Sipa Press/Profimedia Targu Riu, Rumunija

„Izvanredna fuzija apstraktne skulpture, pejzažne arhitekture, inženjeringa i urbanističkog planiranja koju je zamislio Konstantin Brankuši ide mnogo dalje od lokalne ratne epizode ​​i nudi originalnu viziju ljudskog stanja", navodi Unesko.

Kulturni pejzaž jezera Kenozero - Ruska Federacija

Kulturni pejzaž jezera Kenozero obuhvata seoska naselja drvenih konstrukcija i „odražava zajedničko upravljanje poljoprivredom i prirodom koje se razvilo kada se ugrosko-finsko šumska kultura spojila sa tradicionalnom slovenskom kulturom polja. "

„Drvene crkve i druge verske građevine, originalno ukrašene oslikanim plafonima, ili „nebesima", ključne su društvene, kulturne i vizuelne znamenitosti ovog područja", navodi se na Uneskovoj listi.

„Njihova prostorna organizacija, zajedno sa svetim mestima i simbolima, naglašavaju duhovnu vezu stanovnika sa ovim okruženjem", naveo je UNESCO.

Granice Rimskog carstva – Dakija, Rumunija

„Imovina se sastoji od 277 sastavnih delova i predstavlja najdužu i najsloženiju kopnenu granicu nekadašnje rimske provincije u Evropi", tvrdi Unesko.

„Prolazeći kroz različite pejzaže, definisan je mrežom pojedinačnih lokacija koje uključuju legionarske i pomoćne tvrđave, zemljane bedeme, stražarske kule, privremene logore i sekularne zgrade.

Hegmataneh - Iran

Smešten u severozapadnom Iranu, Hegmataneh pruža važne i retke dokaze o civilizaciji u 7. i 6. veku pre nove ere, a kasnije je služio kao letnja prestonica Ahemenidskih, Seleukidskih, Partskih i Sasanidskih vladara", obrazložio je svoj izbor Unesko.

Mesta nasleđa Nelsona Mandele - Južna Afrika

Imovina koja se sastoji od 14 lokacija širom zemlje, predstavlja nasleđe južnoafričke borbe za ljudska prava, slobodu i pomirenje.

„Ova mesta odražavaju ključne događaje povezane sa dugom borbom protiv države aparthejda. Ovde se doživljava Mandelin uticaj u promovisanju razumevanja i praštanja i sistemi verovanja zasnovani na filozofiji nerasizma, panafrikanizma i ubuntua, koncept koji podrazumeva da čovečanstvo nije samo ugrađeno u pojedinca, navodi Unesko.

Arheološka i paleontološka nalazišta - Etiopija

Smešten u dolini Gornji Avaš u Etiopiji, ovo je „skup praistorijskih lokaliteta koji čuvaju arheološke i paleontološke zapise - uključujući otiske stopala - koji svedoče o okupaciji ove oblasti od strane grupa hominina od pre dva miliona godina."

Moidams - sistem humki dinastije Ahom - Indija

Smešten u podnožju lanca Patkai u istočnom Asamu, kraljevska nekropola Tai-Ahom sadrži humke koje čine svetu geografiju.

„Dok se moidami nalaze u drugim oblastima u dolini Brahmaputra, oni koji se nalaze na imanju smatraju se izuzetnim", tvrdi UNESCO.

Manastir Svetog Ilariona/ Tell Umm Amer - Palestina

„Smeštene na obalnim dinama u opštini Nuseirat, ruševine manastira Svetog Ilariona/Tel Um Amer predstavljaju jedno od najranijih manastirskih mesta na Bliskom istoku, koje datira iz 4. veka", navodi se na listi UNESCO-a.

Pod manastira Svetog Hilariona u Palestini
SOPA Images / ddp USA / Profimedia Pod manastira Svetog Hilariona u Palestini

„To je bila prva monaška zajednica u Svetoj zemlji, koja je postavila temelje za širenje monaške prakse u regionu", stoji u obrazloženju.

Via Appia - Italija

Proteže se na preko 800 kilometara, pa Via Appia predstavlja najraniji i strateški najvažniji od monumentalnih puteva koje su izgradili stari Rimljani.

Via Apia Italija
akg / Bible Land Pictures / akg-images / Profimedia Via Apia Italija

Ovo zaštićeno područje sastavljeno od 22 dela, predstavlja potpuno razvijenu celinu inženjerskih radova, koja ilustruje naprednu tehničku veštinu rimskih inženjera u izgradnji puteva, građevinskih projekata, infrastrukture i melioracionih radova, kao i veliki niz monumentalne strukture uključujući, na primer, trijumfalne lukove, kupatila, amfiteatre i bazilike, akvadukte, kanale, mostove i javne fontane", navodi UNESCO.

Pećina Vjetrenica - Bosna i Hercegovina

Smešteno u Dinarskom planinskom lancu, ovo prirodno blago BiH se ističe svojom izuzetnom pećinskom biodiverzitetom i endemičnošću.

Vjetrenica BiH
Youtube printscreen/Tour Guide Mostar Pećina Vjetrenica u BiH

"Poznata još od antike, dobro očuvana reprezentacija kraške topografije jedna je od najvažnijih svetskih tačaka biodiverziteta za pećinsku faunu, posebno podzemnu vodenu faunu", navodi UNESCO.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)