Već nekoliko godina, Stefan Simonović, stručnjak u oblasti mlekarstva, zauzima poziciju najtraženijeg proizvođača sireva i mlečnih proizvoda na istoku Srbije. Njegova mlekara, "Zapis Homolja" iz sela Oštrelj, blizu Bora, postala je sinonim za vrhunski kvalitet i autentičan ukus.

U ponudi Stefanovih proizvoda nalaze se ručno spremljeni sir, koji je odležao u domaćem crnom vinu, beli sir, grilovani sir, kao i tradicionalni domaći jogurt i kiselo mleko prema receptu starom sto godina. Ovi izvanredni proizvodi ne samo da zadovoljavaju nepce već i podstiču maštu, nudeći jedinstvenu kombinaciju tradicije i savremenog pristupa mlečnim proizvodima.

Ono što posebno ističe Stefanove proizvode jeste njihovo apsolutno prirodno poreklo, sa mlekom dobijenim sa ispaše na obroncima Homolja. Sa prosečnom nadmorskom visinom Homoljskih planina od oko 900 metara, udaljenost od industrije garantuje čistu i nezagađenu sirovinu, čineći mleko s ovih prostora pravim delikatesom.

Počevši biznis od nule, Stefan i njegova porodica su, uz podršku grada Bora, pokazali izuzetnu poslovnu veštinu i posvećenost, čineći "Zapis Homolja" prepoznatljivim brendom na lokalnom i nacionalnom nivou. Kroz program EU PRO Plus, Evropska unija je prepoznala potencijal ovog projekta i pružila finansijsku podršku za dalji razvoj, omogućavajući Stefanu da proširi proizvodnju i unapredi kvalitet svojih proizvoda.

Osim što podržava lokalnu ekonomiju, program EU PRO Plus ima širi društveni cilj, teži unapređenju socijalne infrastrukture i koheziji u celoj zemlji. Kroz ovaj program, Ministarstvo za evropske integracije i UNOPS aktivno sprovode aktivnosti na terenu, doprinoseći ekonomskom rastu i održivom razvoju Srbije.

Homoljski sirevi zaštićeni oznakom geografskog porekla

Kako bi izrada homoljskog sira od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka sačuvala svoju autohtonu tehnologiju i dobila organizovani oblik proizvodnje, sprovedena je zaštita oznakom geografskog porekla. Sertifikacija ovih sireva proizvedenih na homoljskim planinama sa geografskim poreklom potvrđuje i garantuje potrošačima da specifičnost sireva predstavlja jedinstvenu kombinaciju lokalnih prirodnih resursa i tradicije, znanja i veština koje se prenose s kolena na koleno.

Ceo homoljski kraj poznat je po lepoj prirodi, pa se tamošnje stanovništvo od davnina bavilo stočarstvom, pre svega gajenjem krava, ovaca i koza.

Stefan Simonović je mudro iskoristio finansijsku podršku od oko 20.000 evra i uz minimalno ulaganje stvorio nova radna mesta i uveo nove proizvode i ukuse u svoj asortiman.

Svojim posvećenim radom i preduzetničkim duhom, Stefan nije samo stvorio uspešan biznis, već je postao simbol lokalnog preduzetništva i primera kako se tradicija može spojiti sa modernim poslovnim pristupom.

Evropska unija može pomoći investiranjem u vaš biznis, a sve informacije se mogu pronaći na www.eumogucnosti.rs.