Francusko-srpski odnosi imaju dugu i bogatu istoriju, a kultura, umetnost i kulinarstvo igraju ključnu ulogu u povezivanju dve zemlje. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, svojim radom doprinosi jačanju tih veza.

U kratkom intervjuu za EUpravo zato, razgovarali smo sa njim o tradiciji francuske kuhinje, njegovim omiljenim srpskim jelima i sličnostima između dve gastronomije.

U okviru EU kuhinje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, gospodin Košar je spremao piletinu u kori od muskatnog oraščića sa pireom, kao glavno jelo, a za dezert karamelizovane jabuke i mus od čokolade, a evo šta nam je o tom receptu rekao.

Na koji način jelo koje ste spremali oslikava tradiciju francuske kuhinje?

"Predstavlja tradiciju, jer je u pitanju vrlo stari recept. Zabeleženo je da se prvi put pojavio u 16. veku. Međutim, to nije tradicionalni francuski recept. Zašto? Zato što je u pitanju slatko-kiseli recept, koji nije tako čest u francuskoj kuhinji. Najverovatnije je da je nastao pod italijanskim i španskim uticajem. Originalno je pravljen od kisele, gorke pomorandže. U 18. veku je pravljen od slatke narandže, i postao je veoma popularan na francuskom dvoru."

Koje je vaše omiljeno srpsko jelo?

"Omiljen mi je ajvar, uživam u njemu i otkrio sam ga upravo u Srbiji. To je nešto što možete jesti uz različita jela, to mi je definitivno omiljeno, ali ima jako puno dobrih jela."

Šta je zajedničko srpskoj i francuskoj kuhinji?

"Pažnja koja se posvećuje kvalitetu proizvoda. Vino je takođe važan element koji prati naše kuhinje. Za oba naša naroda je obedovanje, vreme ručka i večere vreme radosti, sa prijateljima i porodicom, tako da je to zajedničko i francuskoj i srpskoj kulturi."

Pjer Košar
EU info centar