Lagom, ili švedski izraz za umereno/samo onoliko koliko je potrebno, jedno je od pravila dobrog ponašanja u Švedskoj. Ako ga prekršite, velike su šanse da se nećete dobro uklopiti. Na listi stvari koje najviše nerviraju lokalce su posetioci iz drugih zemalja koji ne mogu da kontrolišu svoje emocije.

Šveđani se ne otvaraju "na prvu", niti su ludi od emocija. Očigledno cene svoj lični prostor, i baš kao i Finci, iza ovakvog ponašanja ne kriju bahatost, ali žele da se vreme ne gubi na nevažne stvari. Ne uživaju u čekanju i praznim rečima koje su mnogima potrebne da bi premostile neprijatnu tišinu.

Najveća noćna mora Šveđana

Ovaj evropski narod ne voli kada staneš pored njih na autobuskoj stanici, to im je najveća noćna mora. Finci i Šveđani bi zaista radije stajali raštrkani, da kisnu i smrzavaju se po stanici nego da stoje jedni pored drugih ispod stajališta.

Ne zaboravimo da je reč o zemlji u kojoj zima može da traje od tri do sedam meseci.

Zaboravite poljupce

Prilikom susreta sa Šveđanima pružite ruku, a nakon što se zbližite, možete ih pozdravljati zagrljajem, ali nikako poljupcima u obraz jer biste ih lako mogli odbiti. Takav način pozdravljanja, koji je kod nas uobičajen, na severu jednostavno "ne radi”.

Stajanje u redu

Onaj trenutak kad se otvori nova kasa u nekoj prodavnici pa svi brže, bolje pohrle po principu "ko prvi, njegova devojka", jedan je od prizora koje u Švedskoj nikada nećete videti. Ako ne želite da vam se zamere zbog neprimerenog ponašanja, trebalo bi da usporite, ostanite hladnokrvni i ne gurate se u red.

Ako ste od onih koje nerviraju kada su okruženi prodavačicama u radnji, ova zemlja bi vam bila idealna. Prodavci ne zabadaju nos, ali su često toliko neprimetni da mušterije umeju i da ne dočekaju na ulazu u radnju.

Ne odbijajte fiku

Šveđani su na listi najsrećnijih nacija na svetu, a to se, između ostalog, može pripisati i resetovanju dana fikom. Reč je o pauzi za kafu, ili u njihovom slučaju, mnogo više od kafe.

Tu su i pužići sa cimetom (kanelbullar), čokoladne kuglice u kokosu (chokladboll) i poslastica sa marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač po želji.

Ne plaćajte rundu

Ako odlučite da nenajavljeno počastite Šveđane turom pića, mogli biste ih dovesti u veoma nezgodnu situaciju. U Švedskoj svako sebi plaća piće, a ako vi poželite da platite, to može da ih uvredi. Ako ne želite da odustanete od čašćavanja, bolje je da sačekate da popiju piće i opuste se pre nego što to učinite.

Ne zovite kasno uveče

U vreme dok Španci tek odlaze na večeru, Šveđani su već platili obrok i napuštaju restoran. Mnogi restorani u Stokholmu rade do ponoći, ali u manjim gradovima ne treba očekivati isto. Uobičajeno vreme za ručak je oko podneva, ali se večera jede od 17 do 20 časova.

Ako idete nekome u posetu, ispravno je doći na vreme ili kasniti do 15 minuta, ili nikada ne kasniti. Ne zaboravite da pitate na ulazu da li treba da skinete cipele. Šveđani ostaju obuveni samo na svečanim skupovima.

(JA/EUpravo zato/Punkufer)