Već treći put će Malme biti domaćin Evrovizije, nakon 1992. i 2013. godine, a sedmi put kako se takmičenje održava u Švedskoj.

Malme je treći najveći grad u zemlji, a od Kopenhagena ga deli most Oresund.

U njemu se može uživati u savremenoj umetničkoj sceni, nudističkim spa programima, kafi, pogačicama sa cimetom, ali i restoranima koji su jeftiniji nego u Stokholmu, Geteborgu ili Kopenhagenu.

Oko polovina stanovništva čine mlađi od 35 godina što ga čini i najmlađim gradom u ovoj skandinavskoj zemlji.

Svi putevi vode u Malme

Svi putevi su južnoj provinciji Skaniji vode do ovog grada.

Tamo možete probati neke od najboljih falafela, a već u sledećem trenutku se naći u restoranu sa Mišelinovom zvezdicom.

Malme, grad sa oko 350.000 stanovnika, mešavina je kultura bilo da se radi o istoriji, hrani, avanturi ili noćnom životu.

Stanovnici vode poreklo iz najmanje 170 zemalja.

Vrlo je lako kretati se po ovom gradu jer je opremljen biciklističkim stazama, ukupne dužine od 515 kilometara. Štagod da želite da obiđete, nalazi se na 15 minuta vožnje biciklom.

I vremenski uslovi su nešto povoljniji od ostatka Švedske. Pošto se nalazi na obali mora, prilično je vetrovito, ali su leta topla, a zime umerenije.

Spoj tradicionalnog i ultramodernog

Malme je osnovan početkom 13. veka, a prvobitno je pripadao Danskoj. Pod okriljem Švedske se našao tek 1658. godine. Stari grad je podeljen u dva dela: distrikt Gamla Vaster krcat istorijskim zdanjima i četvrt na suprotnoj, istočnoj, strani grada koja je osvežena 60-ih godina prošlog veka.

Najstariji objekat je gotička katedrala posvećena Svetom Petru koja datira iz 14. veka.

Lila Torg je trg prepun restoranima, barovima i kafićima, a poseban ugođaj pružaju leti kada su stolovi na ulicama.

Dvorac Malme
pictureproject / Alamy / Alamy / Profimedia Dvorac Malme

Sa druge strane, Malme odlikuje i impersivna moderna arhitektura ovog dela Severne Evrope. Posebno se ističe prelaz Oresund, koga su zapazili ljubitelji serije "Most", a dugačak je osam kilometara. To je najduži takav most u Evropi, a preko njega ide i pruga.

Jedna od najviših zgrada u Skandinaviji se takođe nalazi u ovom gradu - kula od 54 sprata koja se uzdiže 190 metara u visinu.

Kula je smeštena u Vastra Hamnenu (zapadnoj luci), na mestu nekadašnjeg brodogradilišta, a veliki broj posetilaca obilazi parkove, restorane i kafiće kao i saune.

Kula Torzo koji se okreće, u Malmeu, najviša je zgrada u Skandinaviji
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia Kula Torzo koji se okreće, u Malmeu, najviša je zgrada u Skandinaviji

I ljubitelji kulture u ovom gradu mogu da nađu brojne zanimacije, počevši od dvorca Malme koji je izgrađen na ostacima tvrđave, a završen je 1542. godine. Danas se tu nalazi Prirodnjački muzej, Muzej umetnosti i akvarijum. Jedna ulaznica omogućava pristup svim ovim objektima.

Muzej savremene umetnosti se nalazi u nekadašnjoj elektrani, a okuplja domaće i međunarodne umetnike.

Jedna od najvećih galerija savremene umetnosti se takođe nalazi u ovom gradu. Malme Konsthal se prostire na 2.000 kvadrata, a izložbe se postavljaju tri do četiri puta godišnje. Samim tim, uvek se može otkriti nešto novo.

Grad okružen prirodom

Slotstragarden je velika bašta koja okružuje dvorac Malme, a u njoj se mogu naći orhideje, ruže, ukrasno cveće kao i japanski vrt.

Drugi popularni parkovi su Kungparken, lokalna verzija njujorškog Central parka od 34 hektara, i Pildamsparken, u južnom delu grada, koji je napravljen oko sistema malih jezera u 17. veku.

Na samo 10 minuta od Starog grada se nalazi Riban, plaža duga 1,5 kilometara. Tamo se može veslati, plivati ili uživati u istorijskoj sauni.

(Eupravo Zato)