Evrovizija je događaj koji jedni mrze, a drugi obožavaju.

Tako je i ove godine kada našu zemlju predstavlja Teya Dora sa pesmom "Lila ramonda".

Otkad je počela da se prikazuje na televiziji 1956. godine, Pesma Evrovizije je privlačila milione gledalaca ne samo u Evropi, nego i širom sveta.

Evrosong je međunarodno prepoznat kao televizijsko muzičko takmičenje sa najdužim stažom poput mnogih dugovečnih serija.

Kako je sve počelo?

Prvo evrovizijsko takmičenje je organizovano 24. maja 1956. u švajcarskom Luganu. Direktor Evropske radiodifuzne mreže, Marsel Bezenkon, predložio je da se pokrene televizijski program nalik na italijanski festival Sanremo.

Prvi pobednik je bila Lis Asija, predstavnica Švajcarske, a njena pesma "Refrain" je postala hit. Format se značajno promenio od tada, ali je suština ostala ista.

Zanimljivo je da Evrovizija nije više popularna samo u Evropi već i u SAD, Južnoj Koreji, Egiptu, Kanadi i Australiji.

Kako danas izgleda Evrovizija?

Kako se sve više zemalja pridruživalo, format se menjao.

Danas se za najbolju pesmu nadmeće više od 40 zemalja tako da postoje dva polufinala i završno veče kada se glasa, a svaka zemlja dodeljuje bodove svojim favoritima.

Pojedine zemlje učestvuju svake godine, bez obzira na prošlogodišnje rezultate.

Veliku petorku čine Francuska, Nemačka, Španija, Velika Britanija, Francuska i Italija, i one uvek idu direktno u finale zato što najviše plaćaju organizatorima takmičenja.

Kao gest dobre volje, Australiji je 2015. dozvoljeno da učestvuje jer je takmičenje u ovoj zemlji izuzetno popularno.

Godine 2016. su čak zauzeli drugo mesto. Bilo im je dozvoljeno da se takmiče do 2023, ali je to produženo i na ovu godinu.

(EUpravo Zato/Sky news)