Javnost u Srbiji zaokupljena je dešavanjima oko aktuelnog prestižnog takmičenja za najbolju pesmu Evrope - Evroviziju 2024, koje se održava kod prošlogodišnjih pobednika, u Malmeu u Švedskoj.

Oduševljenje je dodatno poraslo otkad je naša predstavnica Teya Dora sa pesmom "Lila ramonda" uspela da se plasira u finale, a posebno se na Guglu pretraživalo o cvetu o kome peva - ramondi, kao i njegovom značenju za nas.

Istog dana, u finale su se plasirali i Hrvati i Slovenci, a posebnu pažnju i naše, i svetske javnosti posebnom energijom osvojio je predstavnik Hrvatske - Baby Lasagna.

Predstavnik Hrvatske na Evroviziji - Bejbi lazanja -
Jessica GOW / AFP / Profimedia Predstavnik Hrvatske na Evroviziji - Bejbi Lazanja -

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, apsolutni je favorit, ali ne samo kod nas. On je viđen kao vrlo mogući pobednik, a publika ga je izgurala na sam vrh liste ovogodišnjih predstavnika. 

Ko je Baby Lasagna?

Iako sa devojkom živi u Istri, a u dokumentarcu u susret Eurosongu Marko Purišić je rekao da obožava Umag i Kaštel, dok njegovi koreni potiću iz Like.

"Ličanin u krvi s istarskom adresom", rekao je ovaj simpatični mladić.

"Imam 28 godina od kojih sam 20 sa gitarom u ruci. Bavio sam se raznim sportovima, najdraži su mi džiu-džica i teretana. U zadnjih godinu dana sam razvio ljubav prema knjigama", predstavio se on.

Prve polufinalne večeri, on je prvi čestitao našoj predstavnici Teya Dori, pa je možda i zbog tog lepog gesta, pobrao još veće simpatije naše publike. 

Pesma koju izvodi, "Rim Tim Tagi Dim" je energična, moćna, a mnogi je porede sa nastupima Ramštajna ili čuvene grupe Pain.

Njegova pesma spaja elemente roka i tehna kako bi ispričao priču o dečaku sa farme koji se oprašta od stolice za mužu i kreće u veliki grad, a kako kaže autor, tekstovi su referenca na odliv mozgova koji utiče na hrvatsku ekonomiju.

Još kad se plasirao na hrvatskom takmičenju za predstavnika zemlje na Evroviziji, osvojio je srca publike pa o njemu i hrvatski, i srpski, te evropski mediji, ne prestaju da pišu.

Ko nas je još zaintrigirao?

Od ostalih kandidata, srpska javnost se zanimala za irskog predstavnika, a zbog čega je to tako, prosudićete sami ukoliko ste pogledali taj, po svemu, jedinstven nastup.

Bambie Thug, predstavnica Irske na Evroviziji
Jessica Gow/TT / AFP / Profimedia Bambie Thug, predstavnica Irske na Evroviziji

Ako mu je namera bila da šokira Evropu, definitivno je u tome uspeo, a Bambie Thug je prošao u finale takmičenja i sada je prema anketama u prvih 10 izvođača.

Radi se o irskom kantautoru Bambie Rai Robinson, ili Bambie Thug koji predstavlja Irsku sa pesmom "Doomsdai blue" (Plava Sudnjeg dana).

U pretragama nas je zanimalo o čemu peva, ko je, kao i činjenica da se predstavlja kao nebinarna osoba koja preferira da je oslovljavaju zamenicama oni/ono.

Bambi Rej Robinson rođena je kao devojčica u Korku, 6. marta 1993, i usvojila umetničko ime Bambie Thug na muzičkoj sceni. Bambi je izmislila sopstveni žanr muzike pod nazivom Ouija-Pop, kako bi klasifikovala neverovatnu umetnost koju stvaraju. 

Od ostalih kandidata, Srbima su tradicionalno bliski grčki izvođači, pa tako i ovogodišnja predstavnica, a guglao se i Luksemburg, Izrael i Švajcarska, Italija, Francuska i Ukrajina.

(M.A./EUpravo zato)