Lider Škotske se bori za svoj politički opstanak nakon što je okončan trogodišnji sporazum sa tamošnjom Zelenom partijom jer su se sukobili oko pitanja klimatskih promena.

Premijer Škotske, Hamza Jusaf, iz Škotske nacionalne partije, morao je da okonča sporazum sa Zelenima što je pokrenulo čitav niz događaja koji bi mogli da ga koštaju fotelje.

Već sledeće nedelje bi mogao da se suoči sa glasanjem o nepoverenju, a nisu isključeni ni vanredni izbori za parlament u Edinburgu.

Raskid sporazuma dve partije koje podržavaju nezavisnost od Velike Britanije izazvao je reakciju i najveće opozicione Škotske konzervativne i unionističke stranke koja je najavila da će sledeće nedelje inicirati glasanje o poverenju Jusafu.

Ako bi protiv njega glasali svi opozicioni poslanici, među kojima je sada i Škotska zelena partija, on bi izgubio i bio bi pod velikim pritiskom da podnese ostavku, što bi moglo da otvori put ka vanrednim izborima u Škotskoj.

Prema prvobitnim planovima, izbori treba da budu održani 2026. godine.

Jusafova SNP ima 63 od 129 poslanika u parlamentu Škotske, dva manje od većine.

Škotski zeleni, koji imaju sedam poslanika, potvrdili su da će glasati protiv Jusafa, zajedno sa drugim opozicionim strankama, među kojima su i Škotski konzervativci, sa 31 poslanikom, i Škotska laburistička partija, sa 22 mandata.

Kopredsednica Škotskih zelenih Lorna Slejter rekla je da ta stranka "više ne veruje da progresivna vlada u Škotskoj čini pravu stvar za klimu i prirodu".

"To je nemoguće postići"

Odnosi SNP i Škotskih zelenih nedavno su se pogoršali pošto je Jusaf odustao od ključnog cilja u borbi protiv klimatskih promena - od smanjenja emisija štetnih gasova od 75 odsto do 2030. godine, uz tvrdnju da je to "van onoga što je moguće postići".

Zeleni su se razbesneli, pa su najavili glasanje o izlasku iz vlasti. Jusaf je danas negirao da je raskinuo sporazum kako bi sprečio to glasanje.

Današnja odluka Jusafa je rizična jer SNP nema većinu u parlamentu.

Pozicija SNP, domininantne u Škotskoj od 2007. godine, mogla bi uskoro da bude dodatno ugrožena jer se pre kraja godine očekuju izbori za britanski parlament, na kojima bi Laburistička partija trebalo znatno da ojača.

(EUpravo Zato/Euronews)