Škotski premijer Hamza Jusaf podneo je ostavku kako se ne bi suočio sa izglasavanjem nepoverenja samo nekoliko dana pošto je raskinuo koaliciju sa Zelenom partijom i nije uspeo da postigne dogovor sa otcepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mesto moglo da mu obezbedi većinu u regionalnom parlamentu.

Škotski poslanici je ove nedelje trebalo da glasaju o nepoverenju vladi koju čini Škotska nacionalna partija (SNP) čiji je predsednik Jusaf.

Vladajući britanski Konzervativci, ali i opoziciona Laburistička partija, odvojeno su predložili glasanje o nepoverenju jer nastoje da oslabe SNP pre parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji koji se očekuju kasnije ove godine.

Premijer Škotske je pokušao da sklopi koalicioni dogovor sa partijom Alba koju je 2021. godine osnovao bivši premijer Aleks Salmond otcepivši se iz SNP, međutim mu to nije pošlo za rukom.

Jusaf je postao lider SNP i premijer Škotske u martu 2023. godine pošto je bivša premijerka Nikola Sterdžon podnela ostavku.

Jedan od razloga zbog kojih se raspala škotska vlada je što je Jusaf odustao od ključnog cilja u borbi protiv klimatskih promena - od smanjenja emisija štetnih gasova od 75 odsto do 2030. godine, uz tvrdnju da je to "van onoga što je moguće postići".

(EUpravo Zato/BBC)