Povodom priprema za Godišnji izveštaj o Srbiji za 2024. godinu, Delegacija Evropske unije u Srbiji poziva na podnošenje pisanih priloga/doprinosa civilnog društva, kako bi prikupili stavove o temama obuhvaćenim izveštajem, kao što je to bila praksa i ranije.

Godišnji izveštaj za Srbiju 2024. imaće sličnu strukturu kao Izveštaj za 2023. godinu. Po svakom od relevantnih kriterijuma (politički, ekonomski kriterijumi kao i evropski standardi) oceniće napredak koji je Srbija ostvarila od 15. juna 2023. godine. Napredak će se meriti u smislu stvarno donetih odluka, usvojenih zakona i stepena implementacije.

"Delegacija visoko ceni komentare organizacija civilnog društva kao ključnih partnera u procesu evropskih integracija Srbije. U tom smislu, veoma bismo pozdravili vaše pisane doprinose o političkim, ekonomskim kriterijumima i evropskim standardima za Izveštaj o Srbiji za 2024. godinu. Smatramo da je vaš doprinos od najveće važnosti za tačnu analizu i dubinsku procenu", napisali su iz Delegacije u saopštenju.

Podsetimo, izveštaji o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU je najvažniji dokument za svaku zemlju koja teži članstvu u EU i predstavlja sliku stanja u svim ključnim poljima gde je napredak neophodan za pristupni proces.

Evropska komisija objavila je u novembru prošle godine izveštaje o napretku 10 zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. U pitanju su Srbija, Albanija, BiH, Crna Gora, Moldavija, Severna Makedonija, Turska i Ukrajina – dok su Gruzija i Kosovo potencijalni kandidati .

U prošlogodišnjem izveštaju Evropske komisije Srbija je dobila i pozitivne i negativne ocene u različitim oblastima. Napredak je zabeležen u smislu reformi, najviše po pitanju pravosuđa, ali i nedavno donete medijske regulative i migrantske politike. Kritike su pale zbog odluke Beograda da ne uvede sankcije Rusiji i dešavanja u Banjskoj na KiM.

Kako da učestvujete?

Ovaj poziv Delegacije EU u Srbiji upućen civilnom društvu poziv je za učestvovanje u sastavljanju ovogodišnjeg izveštaja. Zainteresovani mogu da pošalju svoje priloge do petka, 19. aprila 2023. godine do završetka radnog vremena na sledeću e-mail adresu: DELEGATION-SERBIA-EIE@eeas.europa.eus. Važno je da mejl nosi naslov: Izveštaj o Srbiji 2024 – doprinos (Naziv vaše organizacije).

(JA/EUpravo zato)