"Od kada smo dali status kandidata, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake napred. Više napretka je postignuto za nešto više od godinu dana nego za više od jedne decenije", rekla je Ursula fon der Lajen, u sklopu govora u Evropskom parlamentu kojim je objavila odluku svoje izvršne.

"Naravno, potreban je veći napredak da bi se pridružila našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnju svojih građana da budu deo naše porodice", naglasila je fon der Lajen, istakavši da "budućnost Bosne i Hercegovine leži u našoj Uniji".

Preporuku Komisije moraće da odobri svih 27 lidera EU, koji bi trebalo da donesu odluku na samitu sledeće nedelje u Briselu.

Bosna i Hercegovina, koja je dobila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2022, jedna je od pet zemalja zapadnog Balkana koje su priznate kao zvanični kandidati za pridruživanje EU.

Do danas, to je bila jedina od zemalja koja je tek ušla u zvanične pregovore o pristupanju.

Duboko ukorenjene etničke podele i kašnjenja u ustavnim, pravosudnim i izbornim reformama sprečili su zemlju da uhvati korak sa susedima na putu ka članstvu u EU.

U svojoj godišnjoj proceni napretka zemalja kandidata za članstvo u EU, objavljenoj prošlog oktobra, Komisija je rekla da treba da vidi dalje ustavne i izborne reforme i bolje usklađivanje sa spoljnom politikom EU pre nego što se BiH može unaprediti.

Izvršna vlast EU posebno je bila zabrinuta zbog toga kako se Republika Srpska, jedan od dva teritorijalna entiteta zemlje, sastavljena od pretežno etničkih Srba, zalagala za neutralan stav o potpunoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Upravo prošlog meseca, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je četvrti sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu.

Prema pisanju Mondo.ba portala Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je najavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da su svi izgledi da će biti odobren početak pregovora EU i BiH.

"Ali, bez datuma to ne znači puno", kazao je Dodik.

"Treba reći da je otvaranje pregovora rezultat ogromnog i presudnog doprinosa Republike Srpske u tom procesu. Za nas je evropski put važan jer predstavlja ispunjenje velikog nacionalnog cilja - život Srba u ekonomskom i političkom prostoru bez granica", objavio je Dodik na svom profilu na mreži "Iks".

On je zahvalio partnerima iz Mađarske, Srbije, Slovačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, kao sagovornicima koji u potpunosti razumeju da je BiH "mala EU".

"Da može funkcionisati i da ide napred samo kada nijedan interes nije isključen, nego uključen u jednačinu. Tada imamo pozitivan rezultat. Svako uplitanje stranaca u domaće tokove nije sabiranje naših različitosti u pozitivne procese, nego jednačina koja nas gura od zajedničkog cilja, a članstvo u EU to jeste", napisao je Dodik.

Svakako, ovo je važna vest kako za region, tako i za Srbiju, naročito zbog Republike Srpske, jednim od dva entiteta koja čine BiH.

Razvoj neke od zemalja Zapadnog Balkana i njen napredak, u interesu je svih ostalih zemalja regiona.

Na samitu Brdo-Brioni, srpski predsednik Aleksandar Vučić je, između ostalog, rekao da je važno da zemlje u regionu budu bliže jedne drugima, da razvijaju svoje odnose i da koliko god je to moguće, uprkos svim razlikama, predstave sebe kao jedinstven blok i tako istupaju pred EU.

(M.A./EUpravo zato/ Euronews.com/Mondo.ba)