Složena je i bogata istorija diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske. Proteže se kroz različite istorijske periode političkih promena i geostrateških događaja, ali se uvek osećala naklonost.

Francuska je pružala podršku Srbiji tokom njenih borbi za nezavisnost od Osmanskog carstva, a ova podrška se održala kroz savezništvo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Nakon raspada SFRJ i sukoba na Balkanu tokom devedesetih godina prošlog veka, diplomatski odnosi između Srbije i Francuske su prolazili kroz izazovan period prilagođavanja i redefinisanja. Međutim, tokom protekle decenije, odnosi su postepeno jačali i razvijali se.

Danas se diplomatski odnosi između Srbije i Francuske karakterišu kao partnerski i konstruktivni. Postoji kontinuirana saradnja u mnogim oblastima, uključujući politiku, ekonomiju, kulturu, obrazovanje i nauku. Francuska je jedan od ključnih partnera Srbije u Evropskoj uniji, pružajući podršku i savete tokom procesa evropskih integracija.

Početak nove ere saranje Srbije i Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će 8. aprila boraviti u Parizu, gde će se sastati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Ovaj susret je od velike važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina. Pored političkog značaja, ovaj sastanak će imati i ekonomsku težinu, merenu desetinama milijardi evra.

Ukoliko dođe do realizacije svih planiranih ugovora, ovaj aprilski događaj u Parizu označiće početak nove ere kako u odnosima Srbije i Francuske, tako i u nastavku ekonomskog prosperiteta naše zemlje, piše Kurir.

Ključne teme susreta u Parizu

Neke od ključnih tema o kojima će se razgovarati u Parizu jesu nuklearna energija, namenska industrija, postrojenja za prečišćavanje vode, gejming industrija, stočna proizvodnja, obrazovanje, zdravstvo i drugo.

Obe strane su spremne za važne zargovore, a teme će se ticati raznih oblasti, pa će sa predsednikom u Pariz ići i ministar finansija Siniša Mali.

Posebno je istaknuto da će jedna od tema razgovora biti nuklearna energija, ali da je neophodno pripremiti zakonske okvire za to.

"U planu je i da s francuskim kompanijama radimo na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode. Tim postrojenjem bi u narednih 10 do 20 godina upravljali Francuzi, koji su lideri u toj oblasti. Plan je i saradnja u oblasti podizanja stočne proizvodnje", navodi izvor Kurira.

"Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila. Ona 70 odsto struje dobije iz nuklearne energije. Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Mi nikakvu šansu nemamo. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema jedino je moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki", rekao je Vučić.

Rekao je i da će se u Francuskoj razgovarati o IT sektoru, razvoju veštačke inteligencije, gejming industriji, automobilima i proizvodnji baterija, inovacijama, startapovima i izgradnji i upravljanju postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je najavljeno posle ove posete biće ubrzana i saradnja o pitanju helikoptera "erbas", a dodatno će se razgovarati i o temama iz zdravstva, tačnije o onkologiji.

Strateško partnerstvo o nuklearnoj energiji s Francuzima

Vlada Srbije usvojila je Memorandum o razumevanju sa "Francuskom Elektroprivredom" kojim se, između ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.