Emanuel Makron je na društvenoj mreži X napisao jasnu poruku o posvećenosti Francuske evropskoj budućnosti Srbije. 

To je simbolično pokazao napisavši post i na francuskom, i na srpskom jeziku, na ćirilici.

Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše", poručio je francuski predsednik.

Makron je u ponedeljak uveče (8.aprila) tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji.

Tom  prilikom je pozdravio ''vrlo jasne izbore'' u geopolitičkim okvirima koje je Srbija donela u poslednje vreme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom ukazao na bolje ekonomske odnose dve zemlje i da je izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju evropski put Srbije i dijalog sa Prištinom.

Vučić je u svojoj objavi na društvenoj mreži Instagram napisao da je ponosan što je gost u Jelisejskoj palati, kao i zbog prilike da sa francuskim predsednikom razgovara o, kako je naveo, svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i strateški najvažnijih za Srbiju.

Istakao je i da je Makronu ukazao na neuporedivo bolje ekonomske odnose naših zemalja, i izneo očekivanje da možemo učiniti još više po pitanju trgovinske razmene, investicija i zajedničkog poslovanja u mnogim oblastima u kojima Srbija može mnogo da nauči od Francuske.

Makronova poseta Srbiji 2019. godine

Inače, Emanuel Makron je prvi francuski predsednik koji je posetio Srbiju nakon 18 godina. 

Ta poseta dogodila se 2019. godine a Makron je pred okupljenima kazao da Francuska nikada neće zaboraviti ono što je Srbija učinila tokom Prvog svetskog rata.

Makron je to je izgovorio na srpskom jeziku kod spomenika Zahvalnosti Francuskoj u Beogradu 2019. godine.

"Hvala vam što ste došli u tolikom broju, zbog čega smo, znajte, duboko dirnuti. Vi pokazujete time da poruka ispisana na ovom spomeniku 'Volimo Francusku kao što je ona nas volela' još živi i sto godina kasnije.Na mene je red da vam kažem u ime moje zemlje - Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju", poručio je tada Makron.

Odnosi Srbije i Francuske

Francuska je 1839, otvorila svoj prvi konzulat u Srbiji.

Odnosi Beograda i Pariza su se tokom istorije menjali, usmeravani geopolitičkim okolnostima koje su uticale na njih.

Iako je povremeno dolazilo do diplomatskog nerazumevanja i s jedne, i sa druge strane, francuski i srpski narodi tradicionalno su naklonjeni jedni drugima.

Na polju ekonomije primetno je približavanje i dublja saradnja, a Francuska 2018. bila jedna deset najvećih stranih investitora u Srbiji.

Primera radi, od 2018. beogradskim aerodromom "Nikola Tesla" upravlja francuska kompanija Vansi.

Prema najavama vlasti, jedna od francuskih kompanija učestvovaće u izgradnji beogradskog metroa. Radi se o RATP-u sa kojom su vlasti glavnog grada Srbije početkom 2023. potpisale ugovor o ranoj operatorskoj pomoći na ovom projektu u vrednosti od 944.000 evra.

(M.A./EUpravo zato, X, Instagram)