Oko 300 okupljenih zvanica, među kojima su zvaničnici, diplomate, najuspešniji ljude iz sveta biznisa, predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija okupilo se na gala večeri kako bi obeležili lansiranje WMG Fondacije i nove komunikacione platforme - EUpravo zato.

Tom prilikom, gostima su se putem video poruke eksluzivno obratili Džejms O’Brajan, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje i susedstvo.

Na samom početku poruke, Džejms O’Brajan izrazio je žaljenje što nije ovom prilikom bio u Beogradu, ali da ceni mogućnost da na ovaj način sa okupljenima podeli svoje mišljenje. Kako je rekao, platforma EUpravo zato je fantastična incijativa koja je vitalna za progres koji prave Srbija i region na putu ka EU.

"Mi smo partneri Srbije, i posvećeni smo tome da je vidimo tamo, u EU i u Euroatlantskoj zajednici, i posebno pozdravljamo ovakve domaće inicijative jer su način da građani sami kažu jedni drugima benefite pridruživanja EU, te i da svako doprinosi rešenju koje nam je potrebno u budućnosti".

Prema njegovim rečima, jasno je da je pridruživanje dugotrajan proces i da se na benefite nekada dugo čeka, ali da je zato neophodno uhvatiti ovaj trenutak.

"EU kreira Razvojni plan, i u zamenu za reforme o kojima se pregovara, steći će se pristup jedinstvenom tržištu. Ono donosi tri puta veći prihod, i 4 ‘slobode’ EU, ubrzo. Projekat poput ovoga ljudima prikazuje konkretne benefite koje će pridruživanje EU doneti, kao i one koje pridruživanje jedinstvenom tržištu ubrzo donosi. To će pomoći da se ovaj trenutak iskoristi za kretanje napred", ističe O’Brajan ekskluzivno za EUpravo zato.

Projekat WMG Fondacije – EUpravo zato će takođe pomoći i ostalim evropskim zemljama da uoče dinamičnost, koju mi danas vidimo na Zapadnom Balkanu, jasan je pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja.

"Želim veliki uspeh ovom projektu. Pred nama je puno posla, ali sam optimističan. U EU postoji mesto za Srbiju i Zapadni Balkan. Mislim da su nam mogućnosti otvorene i da će rezultati ubrzo doći, ukoliko radimo na tome, a projekti poput ovog pokreću sve u tom pravcu. Hvala vam i uživajte večeras", poručio je O’Brajan okupljenima.

(JA/EUpravo zato)