Kir Starmer je izabran za lidera britanske Laburističke stranke 2020. nakon najgoreg izbornog poraza koji je ta partija doživela još od 1935. godine.

Loš rezultat je doveo do smene na čelu stranke, pa je Starmer zamenio Džeremija Korbina koji ih je predvodio od 2015. godine.

Od tada je njegova misija bila da laburiste odvede natrag ka centru i da ponovo budu primamljiva opcija glasačima.

Kada je aktuelni premijer Riši Sunak krajem maja raspisao vanredne parlamentarne izbore, koji se održavaju danas, Starmer je poručio da je to bio "trenutak koji je zemlji potreban i koji se čekao".

Prema njegovim rečima, tokom četiri protekle godine Laburistička stranka se promenila i vratila se u službu naroda.

"Sve što sada ponizno tražimo je da se isto učini za našu zemlju kako bismo i Britaniju vratili u službu radnog naroda", rekao je.

Iako tek treba da sačekamo rezultate izbora, ankete pokazuju da bi Laburistička partija mogla da odnese sigurnu pobedu što znači da bi funkcija premijera mogla da ode u pravo u ruke Kira Starmera.

Ko je Kir Starmer?

Ser Kir je rođen 1962. godine u Sautvorku, na jugu Londona, a priča se da je dobio ime po osnivaču Laburističke stranke i njenom prvom lideru Kiru Hardiju.

Ipak, u biografiji iz 2021. se ističe da je u jednom intervjuu rekao da nema nikakvih dokaza za to jer nikada nije pitao roditelje kako su mu dali ime.

Otac Rodni je bio zanatlija, a majka Džozefina je radila kao medicinska sestra. Pored njega imali su još troje dece.

Džozefina je kasnije bolovala od retke vrste artritisa zbog čega nije mogla da hoda, govori ili jede, a preminula je 2015.

Jedan od njegovih biografa, Tom Boldvin, istakao je da se toliko toga dešavalo u njihovoj porodici da nije bilo vremena da se razgovara o osećanjima.

"Nije mogao sa bilo kim da razgovarao o time, bilo je samo važno da se kriza prebrodi i krene dalje. Osećao je ubode snobizma jer su njegovog oca gledali sa visine, ali mislim da je osećao i krivicu što je ostavio brata i sestru kada je otišao od kuće", naveo je.

Bilo kako bilo, Starmer je prihvatio političke stavove svojih roditelja i pridružio se laburistima kao tinejdžer.

Vođa laburista Keir Starmer sa suprugom Viktorijom
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Keir Starmer sa suprugom Viktorijom

Studirao je pravo na Univerzitetu u Lidsu čime je postao prvi član svoje porodice koji je pohađao fakultet. Osim toga, završio je i postdiplomske studije na Oksfordu.

Govorio je da je sa ocem, koji je preminuo 2018, bio na distanci i da žali što nisu bili bliskiji.

"On je bio potpuno posvećen majci, a ja nisam produbio naš odnos pre nego što je umro. Voleo bih da jesam, ali nisam", rekao je.

Pravna karijera

Pravom je počeo da se bavi jer je smatrao da je to način da se izvedu promene u društvu.

Nakon univerziteta je iznikao kao ideološki pravnik na strani levice.

Pomogao je u uspostavljanju i uređivanju radikalno-levičarskog magazina "Socialist Alternatives" o kome je šaljivo govorio da su uspeli da prodaju samo pet primeraka.

Posle toga se specijalizovao za ljudska prava, a radio je u tužilaštvu i to na brojnim slučajevima visokog profila.

kir starmer, vođa laburista u velikoj britaniji
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Kir Starmer, vođa laburista u Velikoj Britaniji

Jedna od najzanimljivijih glasina o Starmeru kaže da je bio inspiracija za lik Marka Darsija u knjigama o Bridžet Džouns.

U to vreme je upoznao i buduću suprugu Viktoriju koja radi u zdravstvenoj službi, a imaju sina i ćerku.

Porodično posećuju utakmice Arsenala čiji je verni navijač.

"Nekada morate da budete nemilosrdni"

Dosta se govorilo o njegovoj tranziciji od socijalističke prošlosti ka aktuelnoj centrističkoj poziciji.

Bio je na meti kritika kada je odustao od nekoliko predizbornih obećanja, uključujući povećanja poreza na prihod ili nacionalizaciju većine javnih službi.

To je branio izjavama da se zemlja nalazi u drugačijoj finansijskoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Kada su ga optuživali da deluje u Korbinovoj senci, poručivao bi da je bolje da ostane i bori se, nego da napusti stranku poput njegovih kolega.

Možda je to doprinelo udaljavanju od pojedinih stranačkih kolega, ali prema njegovim rečima, to je bilo neophodno kako bi se unele promene u redove laburista.

"Nekada morate da budete nemilosrdni ako hoćete da budete dobar lider. Promenio sam Laburističku stranku. Ako budem dovoljno privilegovan da steknem tu priliku, promeniću i zemlju", rekao je.

(EUpravo Zato/Sky News)