Dvadeset i prvo izdanje QS University Rankings otkriva nam listu najboljih svetskih univerziteta, a dva od tri sa vrha liste nalaze se u Evropi.

Na čelu liste je Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), koji se nalazi u Kembridžu - Masačusets, SAD, i koji vodi na listi 13 uzastopnih godina.

Sledeća dva univerziteta se nalaze u Velikoj Britaniji i to su Imperijal koledž u Londonu, koji je sa 6. pozicije obezbedio drugo mesto, i Univerzitet Oksford na trećem.

Univerzitet Harvard je i ove godine zauzeo četvrto mesto sa ocenom 96,8, a sledi ga Univerzitet Kembridž, koji je peti sa ​​ocenom 96,7.

Ovogodišnja analiza uključila je više od 1.500 univerziteta i time je najopsežnija procena ikada, zasnovana na analizi miliona naučnih radova i stručnih mišljenja.

Kriterijumi prema kojima se se rangirali univerziteti uključivali su akademsku reputaciju i reputaciju poslodavca, odnos fakulteta i studenata, broj citata po fakultetu, međunarodni odnosifakulteta, odnos međunarodnih studenata, međunarodnu istraživačku mrežu, rezultate zapošljavanja i održivost.

Dok su Sjedinjene Države bile najzastupljenija zemlja ove godine, sa 197 rangiranih visokoškolskih institucija i nekim od najviših rangiranih, Evropa je postigla uspeh koji može da se meri sa tim.

Evropski, uglavnom univerziteti u Velikoj Britaniji, zauzeli su polovinu prvih 10 pozicija i time je Velika Britanija imala drugi najveći broj univerziteta na rang listi, sa četiri u prvih 10.

Najbolji univerziteti u Evropi

Na osnovu rangiranja, neki od najboljih univerziteta u Evropi 2025. uključuju Imperijal koledž u Londonu (98,5) i Univerzitet u Oksfordu (96,9), od kojih su oba bila među prva tri u svetu.

Sledeći među evropskim institucijama su Univerzitet Kembridž (96,7), ETH Cirih (93,9) i Univerzitetski koledž u Londonu (91,6).

Posle Velike Britanije, Švajcarska je obezbedila najviše mesta u prvih 10 u Evropi, koju predstavljaju ETH Cirih, sedmi u svetu, i Ecole Politechnikue Federale de Lausanne (EPFL).

Francuska i Nemačka su takođe ušle u prvih 10 na kontinentu, sa Universite PSL i Tehničkim univerzitetom u Minhenu.

Na međunarodnom planu, posle SAD i UK, kontinentalna Kina ima najviše univerziteta uključenih u listu, sa 71 univerzitetom iz te zemlje.

Dva kineska univerziteta, Univerzitet u Pekingu i Univerzitet Tsinghua, nalaze se u prvih 20, sa ocenom 88,5 odnosno 86,5.

Univerziteti u Singapuru su takođe visoko rangirani na listi, sa Nacionalnim univerzitetom Singapura (NUS) koji je ušao u prvih 10, a Tehnološki univerzitet Naniang, Singapur (NTU), rangiran na 14. mestu u svetu.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)